Every Can Counts prezintă o nouă ediție International Recycling Tour dedicată Zilei Mondiale a Mediului

Every Can Counts prezintă o nouă ediție International Recycling Tour dedicată Zilei Mondiale a Mediului

Angajat să promoveze un viitor mai sustenabil și să încurajeze schimbarea pozitivă a atitudinilor și comportamentelor față de reciclarea dozelor de băutură, Every Can Counts, program dedicat reciclării anunță cea de-a patra ediție a International Recycling Tour. Aceasta va avea loc concomitent în România și alte 15 orașe din Europa, Brazilia și Emiratele Arabe Unite. Noutatea aceste ediții este dată de instalațiile de artă PixelCan, care aduc în atenția publicului animale pe cale de dispariție, atrăgând atenția asupra necesității acțiunilor de mediu într-o zi cu semnificație globală – Ziua Mondială a Mediului.

Campania dinamică de conștientizare, lansată pentru a sărbători Ziua Mondială a Mediului, își propune să evidențieze importanța reciclării dozelor de băutură în economisirea resurselor valoroase și atenuarea schimbărilor climatice. Prin reciclarea aluminiului, putem economisi 95% din energia necesară pentru a produce o nouă doză din materii prime.

Programată să înceapă pe 5 iunie și cu activități care acoperă weekendul viitor, această campanie va avea loc în 16 orașe din Europa, Brazilia și Emiratele Arabe Unite: Belgia, Brazilia, Republica Cehă, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Muntenegru, Țările de Jos, Polonia, România, Serbia, Spania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit. Ambasadori dedicați reciclării, care preiau misiunea programului de a promova reciclarea dozelor de băutură consumate în afara casei, își vor lua in spate rucsacii și se vor deplasa prin orașe pline de viață, parcuri urbane, plaje populare și festivaluri, invitând oamenii să-și recicleze dozele goale din mers.

În acord cu tema Zilei Mondiale a Mediului din acest an, care încurajează pe toată lumea să devină #GenerationRestoration, International Recycling Tour 2024 prezintă și o declarație vizuală îndrăzneață prin instalațiile sale PixelCan. În România, International Recycling Tour 2024 va fi marcat în data de 5 iunie, la Promenada Mall din București, unde publicul este invitat să ia parte la realizarea instalației PixelCan, prin care 1300 de doze din aluminiu vor fi integrate în instalația PixelCan pentru realizarea instalației Monkey.

Creată din 1300 de doze de băuturi din aluminiu, această lucrare de artă evidențiază unul dintre cele patru animale emblematice – urs polar, tigru, țestoasă de mare și cimpanzeu, care sunt amenințate sau vulnerabile din cauza degradării ecosistemului cauzată de activitățile umane. Fiecare oraș participant la International Recycling Tour va expune unul dintre aceste animale cu risc, încurajând oamenii să se alăture mișcării globale de restaurare și să-și împărtășească fotografiile pe rețelele sociale.

În România, instalația artistică PixelCan va fi completată de o serie de alte activități dedicate conștientizării privind acțiunile de mediu și reciclarea dozelor: expoziție cu tablouri și instalații realizate din doze de aluminiu; ochelari VR care vor aduce audiența mai aproape de experiența reciclării, urmârind o serie de materiale video; puzzle interactiv cu mesaje cheie despre reciclarea dozelor din aluminiu. Invitata specială a evenimentului din București va fi artista BiBi, cântăreață, vloggeriță și actriță, care se va alătura publicului pe 5 iunie, orele 11.00 - 13.00, la Promenada Mall, pentru o sesiune de meet&greet menită să încurajeze audiența către acțiuni prietenoase cu mediul înconjurător.

Acțiuni comune în 21 de țări din întreaga lume pentru reciclarea 100% a dozelor de băutură în

Pentru a menține încălzirea globală sub 2°C și a evita efectele sale cele mai dăunătoare, este necesară reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape jumătate până în 2030. Potrivit Națiunilor Unite, oprirea și inversarea degradării terenurilor și oceanelor poate preveni pierderea a 1 milion de specii pe cale de dispariție. Restaurarea a doar 15% din ecosistemele din zonele prioritare poate reduce extincțiile cu 60% prin habitate îmbunătățite.

Această nevoie urgentă de decarbonizare și de reducere a amprentei de mediu a umanității se aliniază perfect cu misiunea Every Can Counts. Programul funcționează în 21 de țări, unindu-și forțele cu mărci de băuturi, companii de gestionare a deșeurilor, organizatori de evenimente și autorități locale, pentru a da posibilitatea persoanelor să facă diferența prin acțiuni simple, cum ar fi reciclarea cutiilor de băuturi. Numai în 2023, Every Can Counts a ajuns la 183,5 milioane de oameni din întreaga lume, ajutând la reciclarea a peste 55 de milioane de doze de băutură prin activări de evenimente și parteneriate.

„Viziunea noastră este să atingem un procent de 100% în reciclarea globală a dozelor de băutură! Fiecare doză reciclată poate fi din nou pe raft în 60 de zile, iar campanii precum International Recycling Tour ne aduc cu un pas mai aproape de această viziune, demonstrând puterea acțiunii colective în crearea unei economii cu adevărat circulare în beneficiul oamenilor și al naturii. ” spune David Van Heuverswyn, Director al Every Can Counts Global.

Lista completă a locațiilor participante la International Recycling Tour 2024:

Alcalá de Henares, Anvers, Belgrad, Brest, Bristol, București, Budapesta, Bydgoszcz, Catania, Dubai, Dublin, Kotor, Praga, Rio de Janeiro, Haga, Salonic

Ambasada Suediei în România și Green Tech & Film Festival Prezintă: "Inovație și Tehnologie Suedeză pentru Sustenabilitate"

Ambasada Suediei în România și Green Tech & Film Festival Prezintă: "Inovație și Tehnologie Suedeză pentru Sustenabilitate"

Ambasada Suediei în România, în colaborare cu Green Tech & Film Festival, are plăcerea de a anunța premiera unei panel captivant intitulat "Inovație și Tehnologie Suedeză pentru Sustenabilitate." Acest eveniment, care reunește lideri din industrie și experți în tehnologie de la companii suedeze care operează în România, va explora abordările unice și inovațiile de vârf care promovează sustenabilitatea în lumea afacerilor.

Versiunea completă va avea premiera pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, pe site-ul Green Tech & Film Festival și pe canalul Sustainable Living Podcast.

Despre dezbatere: Participanții vor analiza modul în care companiile suedeze valorifică tehnologia pentru a promova responsabilitatea ecologică. Discuția va acoperi progresele în energie regenerabilă, procese eficiente din punct de vedere energetic și implementarea principiilor economiei circulare. Participanții vor obține perspective asupra strategiilor și practicilor sustenabile utilizate de companiile suedeze lideri în sustenabilitate.

Paneliști:

Teodora Juravle, Marketing Head Romania, Electrolux: prezintă inițiative inovatoare în responsabilitatea ecologică și practicile sustenabile.

Adrian Gheller, Global Sustainability Manager, Autoliv: discută despre practici ecologice și strategii de reducere a emisiilor de carbon.

Raluca Mocanu, Sustainability Leader, IKEA Romania: evidențiază angajamentul IKEA față de principiile economiei circulare și sustenabilitate.

Mats Lundin, Country Manager and Director Romania, Emergy: despre importanța energiei regenerabile și producția de hidrogen folosind energie eoliană și solară.

Cătălin Enache, Electromobility Key Account, Volvo Romania: promovează adoptarea vehiculelor electrice și infrastructura de mobilitate sustenabilă.

Andrei Manea, Head of Development România, OX2: despre proiecte de energie regenerabilă și depășirea provocărilor pieței.

Luminița Roșca, Director General, Stratos: oferă expertiză în consultanță de mediu și tendințe emergente în sustenabilitate.

De ce să participați:

 • Învățați din experiențele și perspectivele unor voci importante în sustenabilitate.
 • Descoperiți soluții practice pentru a depăși provocările comune în tranziția către practici sustenabile.
 • Inspirați-vă din proiectele și inițiativele de succes care transformă modul în care operează companiile suedeze.
 • Interacționați cu idei inovatoare care contribuie la un viitor mai sustenabil.

Invităm publicul să se conecteze și să obțină lecții valoroase și inspirație de la lideri în sustenabilitate. Acest eveniment promite să fie o oportunitate excelentă pentru a interacționa cu inovații de ultimă oră și a contribui la conversația globală despre responsabilitatea ecologică.

 Organizatori:

 • Ambasada Suediei în România lucrează pentru a consolida relația bilaterală dintre Suedia și România, promovând inițiative culturale, economice și de mediu.
 • Green Tech & Film Festival este dedicat promovării tehnologiilor verzi și creșterea conștientizării despre practicile sustenabile prin expoziții, documentare și dezbateri.
Ministerul Finantelor lansează Cadrul pentru emiterea de obligațiuni verzi.

Ministerul Finantelor lansează Cadrul pentru emiterea de obligațiuni verzi.

Ministerul Finanțelor a publicat Cadrul Obligațiunilor Verzi al României, document de referință pentru emiterea de obligațiuni verzi la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României.

Inițiativa reafirmă angajamentul României față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 și Contribuțiile la nivel național în cadrul Acordului de la Paris. Prin emiterea de obligațiuni verzi, Ministerul Finanțelor își propune să promoveze tranziția către o economie mai verde, să diversifice și mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat și să atragă investitori care sunt exclusiv sau predominant interesați de instrumente financiare care generează un impact pozitiv asupra mediului înconjurător sau un impact benefic social, respectiv o îmbunătățire a cadrului de guvernanță.

„Lansarea acestui cadru este un pas esențial în extinderea finanțării pentru întreaga agendă verde din România. Pe lângă potențialul de diversificare a bazei de investitori pentru datoria publică, ne așteaptăm ca emisiunea de obligațiuni verzi să catalizeze noi obligațiuni verzi emise de sectorul privat prin crearea unei referințe importante pe piața externă pentru obligațiunile corporative românești. De la dezvoltarea rețelei de metrou, a căilor ferate și înființarea de noi zone de păduri urbane, toate sunt exemple de proiecte pe care le vom putea finanța prin intermediul investitorilor interesați de acest tip de obligațiuni”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Cadrul, evaluat de S&P Global Ratings

Cadrul, elaborat de Ministerul Finanțelor și aprobat de un comitet interministerial, conturează structura de guvernanță stabilită pentru a asigura selecția proiectelor și utilizarea încasărilor astfel încât să corespundă așteptărilor pieței. Banca Mondială a oferit asistență tehnică pentru constituirea programului de obligațiuni verzi al României. Ministerul Finanțelor a primit și sprijin extern de la două bănci de investiții de prestigiu internațional (Citi și HSBC).

Procesele puse în aplicare pentru program urmează cele mai bune practici internaționale și au fost evaluate de S&P Global Ratings (S&P). Opinia evaluatorului extern S&P (SPO) confirmă alinierea cadrului cu principiile Obligațiunilor Verzi ale Asociației Internaționale a Piețelor de Capital (ICMA). Cadrul a fost evaluat drept „verde mediu” pe baza analizei S&P a proiectelor eligibile, a alocărilor estimate pentru aceste proiecte și a impactului așteptat asupra protecției mediului și a luptei împotriva schimbărilor climatice.

Proiectele considerate „verzi”

Cadrul obligațiunilor verzi suverane al României evidențiază angajamentele țării noastre, agenda actuală de mediu, precum și planurile de finanțare verde. Acesta enumeră proiectele eligibile care pot fi finanțate prin emiterea de obligațiuni verzi și categoriile de activități asociate cu beneficii pentru mediu.

Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producția de energie regenerabilă, eficiența energetică, prevenirea și controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi și gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii și a utilizării terenurilor.

Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finanțare se numără dezvoltarea rețelei de transport cu metroul în orașele București și Cluj-Napoca, electrificarea căii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice în principalele zone urbane din România (reședințe de județ și alte orașe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva UE privind inundațiile și Strategia națională de management al riscului de inundații, creșterea eficienței energetice a fondului de clădiri și înființarea de noi zone de păduri urbane.

De asemenea, Cadrul definește procesul de evaluare și selectare a cheltuielilor eligibile pentru finanțarea prin obligațiuni verzi, asigurându-se că fondurile atrase sunt direcționate exclusiv către cheltuieli eligibile cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. În Cadru sunt prezentate procedurile de gestionare a fondurilor atrase și parametrii adoptați pentru monitorizarea, măsurarea și publicarea rapoartelor privind alocarea și impactul fondurilor atrase, precum și posibilitățile de evaluare externă.

Comitetul interministerial pentru finanțarea proiectelor/cheltuielilor verzi

Comitetul este un organ consultativ permanent înființat prin Hotărârea Guvernului nr. 547/2023. Obiectivul său principal este de a dezvolta, implementa și monitoriza Cadrul și emisiunile de obligațiuni verzi. Acesta joacă un rol crucial în structura de guvernanță a acestor emisiuni, deoarece este responsabil de supravegherea alocării resurselor și de asigurarea transparenței asupra impactului proiectelor selectate.

Înființarea Comitetului a fost realizată în conformitate cu cele mai bune practici internaționale. În structura de guvernanță a țărilor care au deja o strategie pentru emisiuni tematice, este obișnuit să se definească un comitet pentru elaborarea Cadrului, evaluarea proiectelor și selectarea cheltuielilor eligibile pentru cadrele țărilor respective. Structura aceasta a fost implementată pentru a asigura un flux constant de informații între organismele sectoriale implicate în proiecte verzi și emitentul de obligațiuni (Ministerul Finanțelor).

Comitetul este condus de ministrul Finanțelor și este compus din reprezentanți ai 13 ministere de resort: Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Economie, Antreprenoriat și Turism, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Educației și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Pactul Verde pentru Parcul IOR și Spațiile Verzi

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan anunță lansarea Pactului Verde pentru Parcul IOR și pentru Zonele Verzi din Sectorul 3, pe care l-a înaintat tuturor candidaților la Primăria Sectorului 3 și formațiunilor politice care au înscris candidați pentru viitorul Consiliul Local. Aceștia sunt invitați să consulte și să-și exprime public adeziunea față de prevederile Pactului prin semnarea documentului.

Pactul a fost redactat în urma unui chestionar lansat public și completat voluntar de către peste 750 de cetățeni ai sectorului. Oamenii și-au exprimat opinia privind abordarea pe care viitorul primar și Consiliu Local al Sectorului ar trebui să o aibă cu privire la: buna gestionare a spațiilor verzi și biodiversității din sector, reducerea poluării, reducerea efectelor încălzirii urbane, recuperarea porțiunii retrocedate abuziv din parcul IOR, regimul construcțiilor private, investiții publice în parcuri și reformarea poliției și administrației locale.

Peste 98% dintre respondenții la chestionar consideră că parcurile urbane și spațiile verzi sunt foarte importante pentru oraș comunitate, însă aproape jumătate dintre ei s-au declarat nemulțumiți de calitatea actuală a spațiilor verzi din sectorul 3. Totodată, 88% dintre aceștia se declară categoric împotriva construirii pe spații verzi. Cel mai important factor care influențează decizia cetățenilor din sector de a vizita un parc este liniștea, peste 86,6% dintre ei indicând că vor ca parcurile să fie păstrate ca zone de recreere în mijlocul naturii și o evadare dintr-un oraș zgomotos. Cât privește infrastructura disponibilă în parcurile Sectorului 3, majoritatea cetățenilor și-ar dori mai multe toalete publice (83%), cișmele (66,7%) și echipamente de gimnastică în aer liber (44%). La întrebarea ”Cu ce provocări credeți că se confruntă parcul IOR-Titan?”, majoritatea respondenților au indicat probleme de corupție, respectiv retrocedarea ilegală a 12 ha de teren din parc (86%), supraaglomerare (63%), probleme de întreținere (38%) și poluarea fonică (38%) (vezi rezultate complete chestionar aici).

Pentru a-i ajuta pe locuitorii sectorului să facă o alegere informată, voluntarii GIC IOR-Titan au analizat programele electorale ale tuturor candidaților și au creat o secțiune specială pe site-ul asociației – Candidați Sector 3 - unde pot fi consultate intențiile acestora cu privire la protejarea spațiilor verzi. Cu excepția a doi candidați, reprezentând formațiunile Reper si USR, care au oferit informațiile în mod direct, precizăm că restul informațiilor au fost extrase de pe website-urile, paginile de social media și pliantele electorale ale candidaților la Primăria Sectorul 3.

GiC IOR-Titan consideră că perioada de campanie electorală este o oportunitate pentru toți candidații de a-și alinia agenda electorală cu dorințele cetățenilor și de a-și exprima angajamente ferme atât în nume propriu, cât și al formațiunii politice reprezentate, față de subiectul important al protejării spațiilor verzi din sector.  Ne dorim ca ideile din prezentul Pact să contribuie la efortul zilnic al noii administrații doar în beneficiul comunității și al orașului. Este crucial ca profesionalismul, responsabilitatea, sustenabilitatea, respectul pentru mediu și pentru oameni să fie norme de bază, și nu excepții.

Întrebările din chestionar au fost concepute de către voluntari din comunitatea din jurul parcului IOR Titan și au fost promovate de Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan într-un proiect realizat cu sprijinul Platformei de mediu pentru București.

Bulgaria și România urmează să adere la spațiul Schengen începând cu frontierele aeriene și maritime

Bulgaria și România urmează să adere la spațiul Schengen începând cu frontierele aeriene și maritime

Aderarea celor două țări va stimula călătoriile, comerțul și turismul și va consolida și mai mult piața internă. Discuțiile privind o altă decizie de a elimina controalele la frontierele terestre vor continua în cursul anului 2024. Un spațiu Schengen extins va conferi UE, ca Uniune, mai multă putere, atât pe plan intern, cât și pe scena internațională.

Președinta von der Leyen a declarat: „Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania. Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă. Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.”

Bulgaria și România sunt pregătite să adere la spațiul Schengen. În 2011 Comisia a confirmat pentru prima oară că atât Bulgaria, cât și România, sunt pregătite să devină membre ale spațiului Schengen fără controale la frontierele interne. De atunci, Bulgaria și România au continuat să demonstreze că îndeplinesc condițiile impuse pentru a adera la spațiul Schengen. Acest fapt a fost reconfirmat de către trei misiuni de informare desfășurate la frontierele externe bulgare și române în 2022 și 2023. De asemenea, Comisia a lansat proiecte-pilot cu România și Bulgaria în martie 2023, pentru a da un impuls gestionării frontierelor externe, pentru a consolida cooperarea cu țările din vecinătate și pentru a asigura proceduri rapide de azil și returnare.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Decizia istorică luată astăzi de Consiliu reprezintă o confirmare importantă a unității UE în scop și în spirit. Aderarea României și a Bulgariei va întări spațiul Schengen, va consolida această „bijuterie a coroanei” atât de reprezentativă pentru stilul de viață european, în beneficiul pieței interne, al economiei noastre și al cetățenilor europeni de pretutindeni. Felicit din toată inima ambele țări pentru eforturile depuse spre a ajunge aici – este realizarea dumneavoastră pe care nu numai că o meritați, dar pe care o și așteptați de multă vreme. Și vom continua să pășim pe acest drum împreună.”

La rândul său, spațiul Schengen este pregătit să primească Bulgaria și România. În ultimul deceniu, UE a lucrat la consolidarea arhitecturii care protejează spațiul fără controale la frontierele interne. Au fost introduse o serie de măsuri în domeniul securității și al cooperării polițienești și judiciare pentru a garanta că UE rămâne la fel de puternică în fața amenințărilor la adresa securității. Spațiul Schengen este acum susținut și de un nou model de guvernanță, de un nou mecanism de evaluare și de un ciclu anual de raportare și monitorizare. Eforturile comune depuse în ultimii ani au sporit puterea și reziliența spațiului Schengen.

Comisara pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Salut din inimă decizia unanimă luată de statele membre de a invita România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen. Această decizie istorică a Consiliului vine după 13 ani de blocaj și este rezultatul angajamentului politic și al determinării. Este un pas crucial înainte, care le va permite cetățenilor și întreprinderilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la libera circulație, atât pe mare, cât și pe calea aerului. Am convingerea că anul viitor Consiliul va fi în măsură să decidă cu privire la eliminarea controalelor la frontierele terestre. Voi continua să sprijin activ acest proces de o importanță crucială pentru Europa.”

Această a noua extindere a spațiului Schengen confirmă și consolidează încrederea reciprocă și unitatea dintre statele membre care stau la baza spațiului Schengen și va contribui la dezvoltarea acestui proiect esențial. Ea va aduce mai multă putere Uniunii prin consolidarea protecției frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficace. Gradul de prosperitate va crește datorită eliminării timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi, la fel ca și atractivitatea Uniunii, prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne.

MONSSON a conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

MONSSON a conectat la rețeaua națională cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România

Monsson a pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, instalat în cadrul unui parc eolian operațional de 50 MW.

Evenimentul a reunit atât reprezentanți din partea autorităților și mediului de afaceri, cât și specialiști ai domeniului. Printre cei care au participat la eveniment și au comunicat mesaje pentru susținerea instalării unei astfel de capacități de baterii au fost: Alexandra Bocșe - Consilier de stat la Administrația Prezidențială, Alina Jalea - Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului, Mihai Lupu - președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Soare - Primarul Comunei Siliștea, Gabriel Andronache – Vicepreședinte ANRE, Virgiliu Ivan – Director UNO-DEN Transelectrica, Therese Hydén – Ambasadoarea Suediei în România, Răzvan Nicolescu – membru în board-ul European Institute for Innovation and Technology și Corina Popescu - Senior Specialist în Energie.

 Unitatea de stocare pusă în funcțiune are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), este construită de către Monsson, printr-un proiect unicat, aflat în curs de brevetare și folosește baterii de producție autohtonă. Această primă etapă este doar una din cele trei etape care vor constitui un total de 216 MWh, capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul acestui an în același loc. Conceptul fiind modular și pretabil pentru soluții de stocare de mari capacități, utilizează cele mai noi tehnologii de monitorizare și siguranță, pentru acest tip de produse. Software-ul de monitorizare și control este creat de echipa Monsson și este utilizabil atât pentru Sistemul de stocare, cât și pentru trading-ul de energie. Soluția Monsson folosește baterii de producție autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology. Unitatea de stocare va fi încărcată cu energie produsă de Parcul Eolian existent în operare de 50 MW, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul fotovoltaic Gălbiori 2 de 35 MW aflat în construcție și care va fi conectat la rețea în 2024, cât și de la rețeaua națională, când nu este vânt sau soare. Controlul proiectului hibrid este total automat, de la distanță, fără personal operațional local și va funcționa în sistem integrat, prin software-ul propriu dezvoltat de Monsson.

„Investiția este realizată din surse proprii și a fost inițiată cu scopul de a reduce volatilitatea producției de energie regenerabilă din portofoliul propriu și ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creșterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România și la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali, testând funcționalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalațiilor de stocare atașate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluții atât în România, cât și peste tot în Europa,” a spus Sebastian Enache, membru al board-ul Monsson.

 “La un an de la vizita pe care am făcut-o cu președintele Klaus Iohannis la RENEWACAD, mă bucur că avem oportunitatea să inaugurăm cu specialiști din domeniul energetic acest proiect. Faptul că schimbările climatice sunt reale nu mai este un secret pentru nimeni și limitarea prin orice măsuri a acestora este și o prioritate a Administrației Prezidențiale. Ne uităm spre regenerabile în acest sens și integrarea regenerabilelor în sistem are nevoie și de stocare. Prin urmare, proiectul vostru hibrid deschide calea și către alte proiecte. Felicitări pentru elementele de inovație românească din spatele proiectului, inovație care este absolut necesară“, a declarat cu ocazia inaugurării proiectului Alexandra Bocșe - Consilier de stat la Administrația Prezidențială.

 ”Este esențial ca tranziția spre energie regenerabilă să fie realizată într-un mod sustenabil. Intermitența reprezenta o problemă care trebuie adresată și rezolvată, pe cât posibil, la sursa care o generează. Aici, Prime și-a asumat încă din anul 2016, rolul de furnizor de soluții. În piață, suntem identificați ca producător de baterii, însă business-ul nostru principal este furnizarea de soluții de stocare în baterii litiu-ion. Am găsit o sinergie cu Monsson, deoarece experiența lor în industria energiei regenerabile a condus la proiecte precum cel din parcul Mireasa," a explicat Vicențiu Ciobanu, directorul general al Prime Batteries Technology.

 “Țin să vă felicit că ați realizat ceva ceea ce ne dorim de foarte mult timp. De ce este bună stocarea? De ce inclusiv băncile ar trebui să fie mult mai prietenoase cu această sursă? Stocarea reprezintă și consum și producție în același timp și trebuie tratată și reglementată ca atare și, de ce nu, prioritizată. Dacă ne uităm în trecut și vedem angajamentele pe care ni le-am asumat în fața organismelor europene de a elimina cărbunele, ne uităm că avem nevoie de energie în bandă și stocarea este soluția”, a spus, la rândul său, în cadrul evenimentului de inaugurare, Gabriel Andronache – Vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Vreau să felicit echipa Monsson și Prime pentru că este o realizare românească și astfel de soluții trebuie sprijinite de noi toți, ca români. Uitați-vă ce se întâmplă în piață! Pe timpul zilei, la prânz, când avem soare și prosumatori cât și producție din energie fotovoltaică, avem un preț de 0 lei / MWh. Soluțiile de stocare sunt binevenite. Dacă în ultimii doi ani am făcut cu toții eforturi să urnim producerea de energie electrică în România, trebuie cu toții să ne unim forțele să atragem și consumatori. În Dobrogea, avem o putere instalată de 3280 MW în condițiile în care consumul este de doar 300 MW. Susțin ca alături de instalații de stocare, să atragem consumatori care să ajute sistemul”, a adăugat Virgiliu Ivan – Director UNO-DEN din cadrul Transelectrica.

 “Felicitări pentru acest proiect românesc! Este un proiect 95% românesc care dovedește că această tranziție justă la care România s-a angajat se poate întâmpla. Este primul pas în care vedem că se poate produce energie în bandă și din surse regenerabile. Ce cred că trebuie menționat este faptul că am adus și consum prin unitatea de stocare și felicitări și celor de la Prime că au investit și au crezut în această tehnologie și au făcut o fabrică de baterii. În sistemul energetic, trebuie să avem echilibru și soluțiile de stocare sunt o modalitate de realizare a echilibrării și din surse regenerabile. Iată că românii rămân fanion pe harta europeană la ceea ce înseamnă sectorul energiei, ” a detaliat Corina Popescu, Senior Specialist în Energie.

 Despre Monsson

 Prezentă de peste 17 ani în piața de energie regenerabilă din România, Monsson a devenit furnizorul principal de energie electrică din surse regenerabile, printr-un portofoliu de peste 5GW de proiecte eoliene și fotovoltaice. Compania furnizează servicii la cheie pentru Proiectarea, Dezvoltarea, Construcția și Operarea proiectelor care produc electricitate din surse regenerabile de energie și construcția și operarea soluțiilor de stocare a energiei în baterii.

Despre Prime Batteries Technology

 Prime Batteries este lider local în baricarea bateriilor de Li-Ion pentru stocarea energiei electrice. Compania deține o capacitate de producție de baterii Li-Ion de 2.3GWh/an în București, fiind integrată vertical inclusiv în producția celulelor li-ion. În anul 2023, Prime Batteries Technology a pus în funcțiune peste 65MWh de baterii în România, majoritatea în aplicații cu energie regenerabilă.

S-a lansat Sistemul Garanție Returnare (SGR): 7 miliarde de ambalaje recuperate anual din natură

S-a lansat Sistemul Garanție Returnare (SGR): 7 miliarde de ambalaje recuperate anual din natură

RetuRO anunță lansarea oficială a Sistemului Garanție-Returnare (SGR) în România, cel mai mare proiect național de economie circulară din acest moment. Începând cu 30 noiembrie 2023, românii vor plăti o garanție de 0,50 RON pentru fiecare băutură cumpărată în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 și 3 litri. Aceste ambalaje vor fi marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Recuperarea garanției va fi posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător. Produsele care fac parte din SGR vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale. De asemenea, este esențial de menționat că ambalajele non-SGR existente în stocurile producătorilor sau comercianților vor putea fi comercializate până la data de 30 iunie 2024. După această dată, toate produsele eligibile pentru SGR vor trebui să fie marcate corespunzător cu logo-ul și codul de bare specific.

Procesul de returnare a ambalajelor

Pentru a garanta eficiența procesului de returnare, RetuRO recomandă ca ambalajele să fie returnate intacte, nedegradate și nedeformate. Recipientele trebuie să fie golite, iar eticheta vizibilă și intactă, fiind esențială pentru identificare, și având imprimate simbolul SGR și codul de bare specific. Ambalajele pot fi returnate la orice punct de returnare pus la dispoziție de comercianți, unde clienții vor primi înapoi garanția, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Există două variante prin care se realizează colectarea ambalajelor SGR:

 • Colectare manuală - ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, în numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant;
 • Colectare automată - ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor, în termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului și cu suportarea comisioanelor bancare de către solicitant.

Beneficiile Sistemului Garanție-Returnare

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect național având ca scop principal recuperarea a aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piață în fiecare an, care vor fi refolosite ca materie primă de calitate superioară. Acest lucru are un impact pozitiv asupra mediului înconjurător și contribuie la atingerea obiectivelor ambițioase de reciclare stabilite de Uniunea Europeană pentru statele membre. Implementarea acestui sistem va ajuta România să îndeplinească aceste obiective. Totodată, implementarea SGR va avea un rol semnificativ asupra comportamentului de reciclare al românilor. Acest sistem nu doar îmbunătățește gestionarea deșeurilor, dar și motivează cetățenii să devină parte activă în protejarea mediului. Înființarea și operarea SGR implică dezvoltarea unei rețele extinse de puncte de returnare și facilități de numărare și sortare a deșeurilor. Aceste infrastructuri vor crea noi oportunități de muncă în domeniul gestionării deșeurilor de ambalaje de băuturi, stimulând, astfel, creșterea economică la nivel local și național.

Hora Reciclării. Trei pași pentru o țară mai curată

RetuRO a lansat campania “Hora Reciclării”, cu scopul de a încuraja toți românii să învețe trei pași simpli către o Românie mai curată și mai verde:

 1. Căutăm în magazine etichete cu simbolul „Ambalaj cu garanție” și plătim garanția de 50 de bani.
 2. Returnăm ambalajele în stare intactă la un punct de returnare.
 3. Recuperăm garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj.

Campania națională își propune să anunțe intrarea în vigoare a Sistemului Garanție-Returnare, să invite românii să adopte noile măsuri de reciclare și să educe publicul cu privire la rolul și importanța lor în asigurarea unui mediu mai curat și mai verde. RetuRO se angajează să asigure succesul acestui sistem și contribuie activ la crearea unui mediu mai curat și mai sănătos pentru toți românii.

Pack Show își deschide porțile mâine, 14 Mai

Pack Show își deschide porțile mâine, 14 Mai

Marţi, 14 Mai, se deschide PACK SHOW 2024 singura expoziţie de packaging din România. Între 14 şi 17 Mai, la Romexpo, pavilionul B1 devine destinația esențială pentru afaceri de succes în industria de ambalaje. Ediţia din acest an se anunţă a fi locul unde inovația, soluțiile de vârf și tendințele se împletesc pentru a crea conexiuni puternice.

Singurul eveniment dedicat ambalajelor și soluțiilor de ambalare din România, PACK SHOW te invită să explorezi o gamă vastă de inovații, conectându-te cu peste 82 de expozanți și peste 40 de industrii verticale, toți aduși sub același acoperiș pentru a oferi mai multă inovație decât oricând.

Cel mai mare grad de internaţionalizare

45% dintre expozanti sunt străini. Un număr record de companii internaționale vor prezenta în premieră pentru România inovații pentru întregul flux necesar în industria de packaging, dar și ambalaje sustenabile și etichete inteligente.

Turcia este puternic reprezentată la PACK SHOW 2024 cu o gamă variantă de ambalaje pentru industria de: pharma, cosmetică, mâncare şi băuturi; dar şi materii prime sau linii automatizate de ambalare şi ambalare igienică.

Bulgaria ţine pasul, la ediţia din acest an 7 producători bulgari vor prezenta tehnologii, materii prime şi ambalaje pentru tot lanţul de industriei packaging.

 Booming în sectorul de logistică. Expozanţi locali şi internaţionali vin la PACK SHOW cu tehnologii inovative, roboţi industriali, sisteme inteligente de gestionare a stocurilor, echipamente pentru ambalare, manipulare şi transportare automatizată.

LISTA EXPOZANŢILOR

Expozanții PACK SHOW 2024, oferă o gamă completă de echipamente și soluții pentru producția de ambalaje, ambalare, logistica și depozitare, marcare și etichetare, dozare și umplere, materii prime de înaltă calitate, ambalaje sustenabile și tehnologii avansate de smart labeling.

Descoperă-i pe toti aici: https://packshow.ro/lista-expozanti/

Intrarea la expoziţie este GRATUITĂ, pe baza CODULUI DE ACCES descărcat de pe site-ul: https://packshow.ro/

PROGRAM DE VIZITARE:

14-16 mai 2024: 9:00-17:00

17 mai 2024: 9:00-16:00

PACK SHOW este organizat de ROMEXPO şi EUROEXPO Fairs, cei mai mari organizatori de târguri şi expoziţii din România.

Mădălina Smochină, CEO și Fondator Techbolide: „Putem să venim în ajutorul magazinelor mici și mijlocii care nu sunt încă pregătite pentru sistemul Garanție - Returnare“

Mădălina Smochină, CEO și Fondator Techbolide: „Putem să venim în ajutorul magazinelor mici și mijlocii care nu sunt încă pregătite pentru sistemul Garanție - Returnare“

Avem soluția IT completă simplificată pentru implementarea colectării manuale.

În sistemul SGR vor fi două metode de colectare a ambalajelor una automată și cealaltă manuală. Cum funcționează aceste sisteme?

Mădălina Smochină: Compania RetuRO a pus la dispoziția comercianților posibilitatea legală de colectare a ambalajelor ce fac obiectul SGR, pe două căi: colectare automată și colectare manuală.

Colectarea automată se adresează, în special, retailerilor mari, unde regăsim dispozitivele de tip RVM (reverse vending machine), unde vin cetățenii pentru a aduce ambalaje fără a avea o interacțiune directă cu magazinul. Cetățenii introduc ambalajele ce fac obiectul SGR în aparat, primesc un voucher, pe care îl pot utiliza exclusiv în supermarketul respectiv, iar aparatul transmite raportarea corespunzătoare către platforma RetuRO. Retailerii mari par să fie într-o fază de pregătire și ajustare pentru implementarea sistemului de garanție returnare, cu lansarea oficială în 30 noiembrie. Colectarea manuală poate funcționa cu succes în diverse categorii de magazine, cuprinzând atât unități mari, cu o suprafață de peste 200 de metri pătrați, cât și magazine mai mici. În lumina legislației în vigoare, administratorul SGR a elucidat principiile de funcționare ale acestei modalități de colectare, iar eforturile noastre s-au concentrat asupra unor soluții personalizate și simplificate pentru a susține în mod eficient comercianții mici și mijlocii. Administratorul sistemului de garanție - returnare (SGR ) a adus clarificări privind procedura destinată magazinelor mici și mijlocii. Astfel, se va pune la dispoziția acestora saci pentru trei categorii distincte de ambalaje: doze de aluminiu, PET-uri și sticlă, fiecare sac fiind acompaniat de sigilii corespunzătoare. Comercianții trebuie să se înregistreze pe platforma SGR, oferind detaliile solicitate. Ulterior, aceste magazine vor achiziționa sacii și sigiliile necesare, respectiv saci pentru doze, cu o capacitate de umplere de 250 de bucăți, saci pentru PET-uri cu o capacitate de umplere de 80 de bucăți si saci pentru sticlă cu o capacitate de umplere de maximum 30 de bucăți, conform informațiilor disponibile în prezent. Procesul de colectare în magazinele mici implică responsabilități semnificative pentru comercianți. După ce încarcă și sigilează sacii conform standardelor impuse, la sosirea vehiculului RetuRO, magazinul este obligat să furnizeze un cod QR detaliat pentru înregistrarea precisă a numelui și locației sale. Se scanează sigiliul fiecărui sac, după care sacii sigilați sunt preluați și transportați la centrul de numărare al administratorului SGR. Rezultatul acestui proces se va raporta în platforma pusă la dispoziție de administratorul SGR.

Unde interveniți dumneavoastră?

Mădălina Smochină

Compania noastră, Techbolide, se angajează să ofere sprijin magazinelor mici care pot întâmpina dificultăți în adoptarea Sistemului de Garanție – Returnare. Ne implicăm direct în gestionarea interacțiunilor dintre clienți și magazine, precum și între magazine și RetuRO. Într-o primă etapă, punem la dispoziție o soluție software dedicată pentru a facilita următoarele activități. Imaginați-vă situația în care un client sosește la un magazin cu 5 doze, 5 PET-uri și 5 sticle. Prin intermediul aplicației noastre specializate, aceste ambalaje sunt scanate individual, luând în considerare codul EAN specific de pe fiecare etichetă și simbolul publicat de RetuRO. Sub forma unui voucher, care îi este înmânat clientului, acesta beneficiază de un termen de valabilitate de 30 de zile. Pentru a evita eventualele duplicări ale voucherului, acesta este închis electronic la casa de marcat în momentul în care clientul face tranzacția în magazin tot prin intermediul aplicației noastre. În cadrul procesului de închidere a voucherelor, asigurăm flexibilitate pentru magazinele mici si mijlocii, adaptându-ne la specificul lor. Această acțiune poate fi realizată fie direct prin intermediul aplicației noastre dedicate, în cazul în care aceste magazine dispun de mai multe firme de case de marcat, fie printr-o înregistrare centralizată în casa de marcat, în situația în care mai multe magazine dintr-un lanț folosesc o singură firmă de case de marcat. Pentru a asigura o conformitate fiscală corectă, în cazul unor lanțuri de magazine cu o firmă de case de marcat comună, ne înregistrăm direct în sistemul de casă de marcat, facilitând închiderea corespunzătoare a ciclului voucherului și asigurând transparență fiscală. Continuând să respectăm principiile RetuRO, aplicația noastră are funcționalitatea de a monitoriza cantitatea de ambalaje returnate. De exemplu. odată ce operatorul atinge numărul prestabilit de 250 de doze, aplicația se blochează și transmite notificarea de a închide sacul și a aplica sigiliul. Pentru o gestionare internă eficientă, se emite un bon din aplicația noastră pentru confirmarea închiderii sacului de doze. Acest proces este consolidat prin scanarea ulterioară a sigiliului corespunzător, iar aplicația afișează stocul curent gestionat, confirmând astfel închiderea corectă a ciclului de colectare. Desigur, în prezent, detaliile specifice privind conditiile și frecvența colectării de la fiecare magazin de către RetuRO nu au fost încă comunicate oficial. Cu toate acestea, anticipăm că aceste informații vor deveni clare într-un timp scurt. Este esențial să subliniem că, indiferent de solicitările ce vor apărea pe parcurs, suntem pregătiți să implementăm aceste proceduri în mod eficient. În momentul sosirii mașinii de colectare pentru a ridica sacii, operatorul magazinului efectuează un proces de scanare. Acest pas nu facilitează doar identificarea sacilor, ci și actualizarea imediată a stocului intern al magazinului, indicând că acei saci au fost predați cu succes către RetuRO. În cadrul softului nostru de trasabilitate, se poate înregistra faptul că sacul respectiv a fost transferat către RetuRO. Această transparență și colaborare strânsă între magazine și RetuRO sunt esențiale pentru o gestionare eficientă și precisă a întregului proces de colectare a ambalajelor. Așteptăm cu interes clarificările suplimentare și suntem dedicați să implementăm cu exactitate orice cerințe viitoare ale administratorului SGR pentru a asigura un parteneriat eficient și responsabil.

Ce alte aplicații mobile propuneți administratorului SGR?

Mădălina Smochină:

Dispunem de aplicații mobile specializate pentru operatorii economici, facilitate pentru interacțiunea cu clienții și casierii, precum și o aplicație de tip master, care servește drept hub central pentru stocarea și gestionarea tuturor datelor relevante. Această aplicație centrală conține informații detaliate referitoare la sacii înregistrați, sigiliile asociate, precum și statusul fiecărui sac, inclusiv locația și cantitatea conținută. Acest nivel de detaliu este esențial, având în vedere situațiile în care sacii sunt închiși forțat sau pot apărea alte situații neașteptate. Pentru o gestionare eficientă și o trasabilitate precisă, dezvoltăm un sistem complex de raportare care acoperă întregul spectru al interacțiunilor. În cadrul acestui sistem, raportăm cu acuratețe datele despre ambalajele înregistrate de clienți, situația voucherelor emise și utilizate, precum și cantitatea rămasă neutilizată. Mai mult, vom putea monitoriza cu atenție toate aspectele legate de facturare în raport cu administratorul SGR, precum și detaliile despre raportările sacilor colectați. Privind spre viitorul apropiat, ne pregătim să integrăm aplicația noastră software cu sistemul IT al RetuRO, dacă administratorul SGR va permite acest lucru. Asa cum furnizorii de tehnologii privind colectarea automată au această posibilitate de a integra platforma lor software cu cea pusă la dispoziție de administratorul SGR, la fel si soluția privind colectarea manuală trebuie să permită integrarea cu platforma RetuRO. Această integrare bidirecțională va permite o flux continuu de date între cele două platforme. Dacă acest lucru va fi permis, pe baza unei raportări din software-ul nostru, RetuRO va primi o imagine clară asupra situației din fiecare magazin. La rândul nostru, vom primi date actualizate de la RetuRO, oferindu-ne o perspectivă completă asupra informațiilor înregistrate, simplificând în acest fel activitatea comercianților mici și mijlocii. Această abordare avansată de raportare nu optimizează doar procesul intern, ci oferă și magazinelor date în timp real, permitându-le să ia decizii informate și să identifice punctele în care pot îmbunătăți eficiența procesului. Este un exemplu clar al angajamentului nostru de a aduce inovație și eficiență în gestionarea complexă a colectării ambalajelor.

 Care sunt riscurile la care se expun magazinele mici?

Mădălina Smochină:

În mediul complex al magazinelor mai mici, gestionarea a trei riscuri principale - pierderea clienților, multiplicarea ambalajelor și a voucherelor - reprezintă o provocare semnificativă. Cu toate acestea, soluțiile pe care le-am implementat în cadrul platformei noastre elimină aceste riscuri și oferă un cadru sigur și eficient pentru activitatea acestora. La ora actuală, este evident că aplicația noastră de gestionare a relației cu clientul și a stocului, inclusiv înregistrarea ambalajelor și a voucherelor, oferă o imagine clară asupra cantităților și situației de stoc a fiecărui magazin. Cunoaștem cu precizie relația pe care magazinul o va avea cu RetuRO, inclusiv primirea sacilor și a sigiliilor, conform informațiilor oficiale publicate de administratorul SGR. Ceea ce rămâne neclar în acest moment este modul în care RetuRO va recepta și accepta integrarea aplicațiilor software pe care le punem la dispoziție, cum ar fi aplicația noastră pentru colectarea manuală. Similar cu companiile private care furnizează automate de returnare, suntem o companie privată care oferă această soluție de colectare manuală. Este crucial să se creeze o integrare fluidă între aplicațiile dezvoltate pentru colectarea manuală și platforma RetuRO, așa cum există deja în cazul aparatelor automate din magazine. Această posibilitate de integrare între platforma noastră software și cea a RetuRO este esențială pentru a facilita activitatea magazinelor mici și mijlocii.

Vă rog să ne dați câteva detalii despre firmă

Mădălina Smochină:

TechBolide este compania 100% românească, inovatoare și specializată în dezvoltarea produselor IoT pentru managementul deșeurilor și a soluțiilor de transformare digitală. TechBolide optimizează performanțele prin crearea unor tehnologii SMART, contribuind la reducerea impactului asupra mediului. Compania oferă soluții personalizate pentru eficiență maximă și susține o gestionare durabilă a resurselor pentru integrarea în economia circulară. Prin implementarea cu succes a unor proiecte complexe la nivel de județe precum Bihor, Argeș, Dolj, Sibiu, Dâmbovița, Cluj, și colaborarea cu reciclatori privați, am devenit recunoscuți în prezent. Scopul nostru este să automatizăm procesele și activitățile din industria de gestionare a deșeurilor pentru a sprijini creșterea gradului de colectare separată la sursă și, implicit, a reciclării în România. Ne bucurăm să putem oferi un sprijin real magazinelor mici și mijlocii prin soluția noastră IT completă și simplificată, ușor de utilizat pentru toți operatorii și casierii, contribuind astfel la cel mai mare proiect de economie circulară din țară.

Românii au împiedicat 23 de milioane de kilograme de CO2 să polueze planeta cumpărând haine second-hand în 2023

Românii au împiedicat 23 de milioane de kilograme de CO2 să polueze planeta cumpărând haine second-hand în 2023

23 de milioane de kilograme de dioxid de carbon (CO2) nu au mai fost emise în atmosferă în 2023 mulțumită deciziei românilor de a cumpăra haine second-hand, în detrimentul celor noi.

Se estimează că anul acesta au fost achiziționate în jur de 6 milioane de piese vestimentare second-hand, colectate, sortate și redistribuite în magazinele din România de Organizația Humana People to People.

Conform studiului ThreadUp, achiziționând o singură piesă vestimentară second-hand, reducem cu 3,8 kilograme emisia de CO2 în atmosferă, cât ar genera producția unei piese vestimentare noi similare. Aplicând această statistică la cele 6 milioane de haine și accesorii ce au fost, estimativ, cumpărate la noi în țară, prin rețeaua Humana People to People, se ajunge la un total de aproape 23 de milioane de kilograme de gaze CO2 care nu au mai poluat mediul înconjurător.

”Producția de haine noi este foarte poluantă pentru mediul înconjurător. Din ce în ce mai mulți oameni conștientizează acest lucru și aleg astfel să cumpere haine second-hand. Procedând astfel, se reduce cantitatea de emisii de CO2 în atmosferă, se consumă mai puțină energie și semnificativ mai puțină apă. Practic, pentru fiecare piesă vestimentară second-hand achiziționată, în locul uneia noi, împiedicăm emisia a 3,8 kilograme de CO2. În România estimăm că, în 2023, au fost achiziționate în jurul a 6 milioane de haine și accesorii second-hand, colectate, sortate și redistribuite în magazinele din România de Organizația Humana People to People. Ajungem astfel la un impact pozitiv semnificativ: aproape 23 de milioane de kilograme de emisii CO2 care nu au mai poluat mediul înconjurător. Acest lucru este o realizare minunată la care au luat parte atât de mulți oameni de la noi din țară”, declară Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana People to People.

Se economisesc tone de apă pentru fiecare tricou sau pereche de jeans cumpărate

Producția de haine noi este poluantă și din punctul de vedere al consumului de apă. Jeanșii sunt, de exemplu, piesele vestimentare care necesită o cantitate de apă cu care un om ar putea trăi cinci ani.

”Conform cifrelor oferite de Parlamentul European, producția de noi materiale textile necesită un consum anual de apă enorm, de 93 miliarde de m³, care ar fi suficient pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni. Doar producția unui singur tricou necesită 2700 de litri de apă, cu care un om ar trăi 2 ani și jumătate. Pentru o pereche de jeans se consumă chiar și 10 tone de apă potabilă, cât i-ar ajunge unui om să trăiască timp de 5 ani. 60% din această cantitate este necesară doar cultivării bumbacului, sursă pentru noi materiale textile. Așadar, cu cât cumpărăm mai multe haine noi, cu atât depunem presiune pe creșterea producției altora, iar tot acest proces este poluant și contribuie la accelerarea schimbărilor climatice”, explică Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana People to People.

Hainele second-hand, din ce în ce mai cerute și în România

Europenii au devenit din ce în ce mai conștienți de acest impact negativ al industriei textile, astfel că a crescut vertiginos procentul celor care preferă să achiziționeze haine second-hand. Și în România există același trend. Conform unui sondaj efectuat de Statistica Research Department, citat de Humana People to People, 56% dintre români au achiziționat anul trecut haine din magazine second-hand.

“56% din cei chestionați au declarat că au cumpărat haine din magazine second-hand. 62% dintre aceștia au motivat gestul prin faptul că au dorit să facă economie, 13% preferă hainele vintage, 10% apreciază astfel de magazine pentru că pot găsi haine unicat, iar 6% sunt motivați de efectele sustenabile pe care le are acest tip de achiziție. Noi, Humana People to People, ne implicăm de foarte mulți ani în colectarea și sortarea hainelor ce au fost donate, în mare parte în țări din Europa de Vest. Numai anul trecut am reușit să colectăm 127.000 de tone de haine, pe care le-am salvat de la a ajunge deșeuri care poluează mediul înconjurător. Hainele trec printr-un amplu proces de sortare profesională în centre specializate, au fost supuse unor procese de dezinfecție, iar produsele care au îndeplinit toate criteriile de calitate au fost reintroduse în circuitul comercial, primind astfel o nouă viață”, adaugă Rodica Bulăceanu, reprezentant al Organizației Humana People to People.

În plus, întregul profit rezultat din vânzarea hainelor second-hand, colectate, sortate și redistribuite de organizația Humana People to People, inclusiv în magazinele sale din România, este direcționat către susținerea unei serii de programe de dezvoltare socială și de combatere a schimbărilor climatice la nivel global.

Proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a ajuns la final

ASOCIAŢIA PREOCUPAŢI DE VIITOR anunță finalizarea proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Proiectul a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA,  cod proiect 151480, apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată - consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 - Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.

Scopul proiectului a fost de a rezolva o nevoie urgentă la nivel local - managementul deşeurilor și conștientizarea despre implicarea civică. În acest sens, au fost stabilite principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu. De asemenea, participarea publicului la luarea deciziei de mediu a fost îmbunătățită prin programe de educare şi instruire a participanților la curs, în special în domeniul gestionării deşeurilor - cu prioritate pe prevenirea generării deșeurilor. 

Obiectivele specifice au fost consolidarea capacității interne a Asociației Preocupați de Viitor și a minim 5 ONG-uri din Sectorul 6 în vederea atragerii și menținerii de membri și voluntari. În acest sens, minim 50 membri activi și 30 de voluntari, împreună cu 10 aleși locali și 10 angajați ai Sectorului 6 au fost instruiți la cursul de managementul deșeurilor, cursul de comunicare internă și dezvoltare organizațională și cursul la participare publică și video participativ. Cele peste 278 de persoane total instruite au fost implicate în formularea și promovarea ”Ghidului de activism civic”.

Rezultatele vor contribui în continuare la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la limitarea amprentei umane asupra resurselor naturale. Am urmărit utilizarea eficientă a resurselor naturale și antropice, transformarea oamenilor din „eco-indiferenți” în persoane interesate de probleme de mediu, dezvoltarea unei formule moderne de educație de mediu, dezvoltarea unei relații directe a oamenilor cu natura, dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în raport cu natura.

Data de începere a proiectului a fost 1 septembrie 2022, iar perioada de implementare a fost de 15 luni.

Valoarea totală a proiectului care a făcut obiectul contractului de finanțare a fost de: 402.854,12 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de maximum 394.797,04 lei (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 lei (reprezentând 2%).

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55