Proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6” a ajuns la final

ASOCIAŢIA PREOCUPAŢI DE VIITOR anunță finalizarea proiectului „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Sectorului 6. Proiectul a fost cofinanțat prin programul de finanțare SIPOCA,  cod proiect 151480, apel CP14/2021 pentru regiunea mai dezvoltată - consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Componenta 1 - Apelul POCA/660/2/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP/1/Introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică locală ce optimizează procesele orientate către beneficiari în concordanță cu SCAP.

Scopul proiectului a fost de a rezolva o nevoie urgentă la nivel local - managementul deşeurilor și conștientizarea despre implicarea civică. În acest sens, au fost stabilite principii și obiective în domeniul gestionării deşeurilor pe termen mediu şi lung, care au fost aliniate la noile cerinţe legislative și la noile evoluţii tehnologice din domeniu. De asemenea, participarea publicului la luarea deciziei de mediu a fost îmbunătățită prin programe de educare şi instruire a participanților la curs, în special în domeniul gestionării deşeurilor - cu prioritate pe prevenirea generării deșeurilor. 

Obiectivele specifice au fost consolidarea capacității interne a Asociației Preocupați de Viitor și a minim 5 ONG-uri din Sectorul 6 în vederea atragerii și menținerii de membri și voluntari. În acest sens, minim 50 membri activi și 30 de voluntari, împreună cu 10 aleși locali și 10 angajați ai Sectorului 6 au fost instruiți la cursul de managementul deșeurilor, cursul de comunicare internă și dezvoltare organizațională și cursul la participare publică și video participativ. Cele peste 278 de persoane total instruite au fost implicate în formularea și promovarea ”Ghidului de activism civic”.

Rezultatele vor contribui în continuare la atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și la limitarea amprentei umane asupra resurselor naturale. Am urmărit utilizarea eficientă a resurselor naturale și antropice, transformarea oamenilor din „eco-indiferenți” în persoane interesate de probleme de mediu, dezvoltarea unei formule moderne de educație de mediu, dezvoltarea unei relații directe a oamenilor cu natura, dezvoltarea unui simț al responsabilității individuale și comunitare în raport cu natura.

Data de începere a proiectului a fost 1 septembrie 2022, iar perioada de implementare a fost de 15 luni.

Valoarea totală a proiectului care a făcut obiectul contractului de finanțare a fost de: 402.854,12 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de maximum 394.797,04 lei (reprezentând 98%), iar cofinanțarea din partea Asociației Preocupați de Viitor a fost de 8.057,08 lei (reprezentând 2%).

Inaugurarea primului centru regional RetuRO la Bonțida: Un pas semnificativ pentru reciclarea eficientă în România

Inaugurarea primului centru regional RetuRO la Bonțida: Un pas semnificativ pentru reciclarea eficientă în România

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România, a inaugurat astăzi centrul regional de colectare a ambalajelor de băuturi din comuna Bonțida, județul Cluj. Deschiderea acestui centru reprezintă un moment istoric pentru România, marcând începutul unei transformări semnificative, atât la nivel structural, cât și cultural. Devenind operațional din data de 30 noiembrie 2023, odată cu lansarea oficială a Sistemului Garanție-Returnare, centrul va deschide un nou capitol în modul în care ne raportăm la ambalajele de băuturi în viitor, schimbând fundamental obiceiurile noastre de consum și reciclare.

Centrul regional din Bonțida este primul de acest fel dintre cele care urmează să fie deschise de către RetuRO. Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu.

Prin acest centru, cât și prin sistemul pe care îl administrează, RetuRO contribuie la modelarea unui viitor mai sustenabil, în care fiecare persoană și fiecare acțiune contează în protejarea mediului.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO:

„Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonțida marchează începutul unei transformări profunde și durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară. În colaborare strânsă cu toți actorii implicați, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic, o parte integrantă a identității românești, pentru a conduce România spre un viitor mai verde și responsabil.

Bineînțeles, acesta este doar începutul. Vom continua, astfel încât reciclarea să devină și mai ușoară și să transformăm România într-un model de urmat. Iar acesta este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm noi toți. Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată, va contribui la o Românie mai curată, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a ceea ce putem realiza când ne unim forțele.”

Într-o intervenție video de la București, Primul Ministru Marcel Ciolacu a accentuat importanța SGR ca un model exemplar de economie circulară, subliniind beneficiile pe care sistemul le va aduce României, în special în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri de ambalaje din România.

Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României:

“Nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu din ultimii 30 de ani. Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un Sistem de Garanție Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenți cu mediul în care locuiesc [..].”

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, dl. Mircea Fechet, a discutat despre impactul implementării SGR asupra comunităților și atingerea țintelor UE, subliniind angajamentul României față de obiectivele de sustenabilitate.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

“Avem nevoie de aceste centre pentru că cetățenii își încheie misiunea imediat ce introduc recipientele în fanta RVM-ului, dar apoi începe o cursă contra cronometru pentru ca pet-urile și recipientele din sticlă și metal să ajungă în centrele de colectare și sortare. SGR este primul parteneriat de succes și e cu siguranța cel mai mare astfel de parteneriat. Statul roman și-a făcut datoria în ceea ce privește legislația, iar centrul RetuRO de la Bonțida este prima dovadă reală.

Românii sunt cei care vor beneficia de cel mai mare proiect de circularitate din România, din ultimii 30 de ani. Va fi cel mai modern din Europa, și vom învață din toate lucrurile care au funcționat sau nu au funcționat în celelalte țări și îl vom pune pe roate. Le mulțumesc tuturor și aș dori să le spun ca de acum înainte vom transforma România din țara depozitarii în țara reciclării.”

Reprezentanții industriei producătoare de băuturi și ai retailerilor au evidențiat rolul crucial al acestor sectoare în inițierea și susținerea SGR, demonstrând angajamentul lor pentru un viitor mai sustenabil.

Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României pentru Mediu (ABRM):

Industria berii a fost implicată din primele etape ale acestui proiect ambițios, contribuind activ la construirea unei fundații solide pentru SGR. În acest proces, ne-am confruntat cu provocări și am învățat împreună, demonstrând angajamentul nostru pentru un mediu mai curat și pentru un viitor sustenabil. Cu noua noastră linie de ambalaje etichetate cu logo-ul SGR, suntem pregătiți să facem tranziția către un sistem de reciclare eficient și integrat. Acest proiect reprezintă nu doar o schimbare semnificativă pentru consumatorii și producătorii de băuturi din România, ci și un exemplu de bune practici la nivel european. Colaborarea continuă cu autoritățile de mediu este esențială pentru a depăși provocările inițiale și pentru a asigura succesul acestui sistem inovator. Împreună, avem puterea de a transforma România într-un lider în economia circulară și de a face diferența pentru un viitor mai verde

Alice Nichita, Președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBRS):

"Suntem pionieri în construirea primului hub regional al economiei circulare, iar drumul pe care-l începem astăzi marchează începutul unei călătorii pline de provocări. Avem multe de făcut, dar continuăm împreună, având un obiectiv comun. Prin SGR, ne dorim să atingem cifre ambițioase, demonstrând angajamentul nostru pentru practici sustenabile. Impactul SGR va fi semnificativ, evidențiind parteneriatul complex în care ne-am implicat cu toții, producători de băuturi, comercianți și reprezentanții Guvernului prin Ministerul Mediului. Acest proiect va reprezenta o practică excelentă și poate servi drept model pentru alte state europene. Am construit sistemul pas cu pas, investind nu doar financiar, ci și energia noastră. Avem încredere și reconfirmăm angajamentul nostru de a continua alături de RetuRO. În 2024, ajustările la realitățile pieței vor reprezenta o provocare, dar suntem hotărâți să găsim soluții. Împreună, construim o piață mare și specifică, cu încrederea că vom aduce schimbări semnificative și durabile în comunitatea noastră."

Luiza Maria Neag, Președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM):

Noi, ca reprezentanți ai industriei de retail, suntem în prima linie a interacțiunii cu consumatorii. Avem responsabilitatea și oportunitatea unică de a educa și motiva consumatorii să participe activ la SGR. Prin diverse tactici, stimulente și mesaje cât mai creative am reușit să obișnuim românii cu aceste concepte și obiceiuri. Cu fiecare client adus în fața unui automat de colectare am reușit să eliminăm cel puțin un deșeu din natură.”

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, și vor putea fi identificate după marcajul "Ambalaj cu garanție", aplicat pe etichetă. Așadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor putea fi răscumpărate în punctele de returnare în baza unei garanții, pentru că nu s-a plătit suma de 50 de bani la cumpărarea produsului și nu sunt marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

Plajele, la control!

Plajele, la control!

Circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative este strict interzisă, conform legislației în vigoare. Pentru orice tip de încălcare a legislației cu privire la utilizarea plajelor și a apelor din zona costieră, riscați amenzi totale în valoare de 5000 de lei (persoane fizice) și 20.000 lei (persoane juridice).

În perioada 26 iunie- 2 iulie a.c., de la Năvodari la Vama Veche, 6 echipe de inspectori (ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral și de la nivelul altor Administrații Bazinale de Apă), formate din peste 20 de angajați, au controlat mai mulți operatori de plajă, dar și modul de respectare a regulilor de utilizare a plajelor și a apelor din zona costieră de către persoane private. Astfel, au fost aplicate amenzi în valoare de 2000 de lei pentru circulația cu autovehicule (de tip ATV) pe plaje, conform prevederilor legale din OUG nr. 202/2002 (*actualizata*) privind gospodărirea integrată a zonei costiere.

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei. Astfel, suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix trebuie să fie maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă.

De asemenea, printre cele mai importante obligații ale operatorilor de plajă mai amintim:

-       Să amplaseze grupuri sanitare;

-       Să amplaseze coșuri de gunoi pentru colectarea a deșeurilor;

-       Să nu permită camparea;

-       Să nu permită focul deschis pe plajă;

-       Să colecteze algele în grămezi în cazul producerii unui fenomen minor de înflorire algală și să degajeze linia țărmului;

-       Să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei,a zonei și a apei de îmbăiere.

Acțiunile de control vor continua și vor viza atât respectarea de către persoane fizice a prevederilor legale, dar și a condițiilor impuse operatorilor de plajă prin contractele de închiriere.

Informare Despre Starea Asociației Respo DEEE

Dragi membri și colaboratori ai Asociației Respo DEEE,

Dorim să vă ținem la curent cu ultimele evoluții din cadrul asociației noastre și să aducem clarificări cu privire la anumite aspecte din piață care pot afecta grav imaginea noastră.

În calitate de organizație dedicată gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), ne-am angajat ferm să respectăm toate obligațiile legale și să colaborăm strâns cu producătorii noștri afiliați.

Cu toate acestea, suntem acum într-un moment crucial al activității noastre, și ne-am simțit nevoiți să vă aducem la cunoștință anumite aspecte importante.

Stația de pe Vârful Toaca va înregistra primele semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear în Ucraina. În prezent, nu există depășiri

Stația de pe Vârful Toaca va înregistra primele semne de radioctivitate, în cazul unui incident nuclear în Ucraina. În prezent, nu există depășiri

Primele semne de radioctivitate, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, vor fi înregistrate la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munții Ceahlău, aflată la 1.904 m altitudine, care este cea mai apropiată de granița de Nord a României, a anunțat Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru. Potrivit statisticilor, în acest punct au fost detectate primele semne de radioctivitate și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcționează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situații precum cea de acum, în care se vorbește despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din județul Neamț, pentru că aceasta este cea mai apropiată de granița cu Ucraina și se află la cea mai mare înălțime. Potrivit specialiștilor noștri, aceeași stație a dat alarma și în cazurile accidentelor de la Cernobâl și Fukushima. O altă stație extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălțime, este cea de la Babele, din Munții Bucegi. În prezent, niciuna din stațiile SSRM nu indică depășiri”, a spus Președintele ANPM.

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), care asigură monitorizare continuă, 24/7, laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, coordonatorul din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic al RNSRM, precum şi cu 86 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

„Ținem continuu legătura cu reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv cu factorii de decizie naționali din domeniu (CNCAN, MApN, MAI – IGSU, etc.) și orice modificare în valorile întregistrate este comunicată în timp real, iar la fel se va întâmpla și în cazul unui accident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina”, a subliniat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Potrivit Directorului General al Direcției Generale Monitorizare a ANPM, Corina Lupu, supravegherea radioactivității include: monitorizarea radioactivității mediului prin analize imediate, de screening, în scopul depistării rapide a unor creșteri semnificative a radioactivității; determinarea radioactivității artificial beta globale, prin remăsurarea probelor după 5 zile de la prelevare; determinarea radioactivității descendenților radonului și toronului, în scopul interpretării corecte a rezultatelor măsurătorilor imediate și la evaluarea radioactivității naturale, respectiv analize beta şi gama spectrometrice.

„La nivelul Europei, Comisia Europeană a instituit un sistem de avertizare/alarmare în timp real, EURDEP. Raportarea către CE a datelor de radioactivitate monitorizate de reţeaua proprie a fiecărei ţari este o obligaţie stabilită prin articolul 35 din Tratatul EURATOM. Datele de screening produse de RNSRM sunt raportate permanent pe această platformă, iar datele provenite de la analizele întârziate sunt raportate către baza de date a CE (REMdb), sub forma raportului anual de ţară. Datele raportate către EURDEP sunt incluse și în rețeaua globală dezvoltată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, IRMIS (International Radiation Monitoring Information System)”, a explicat Corina Lupu.

Premieră în România: Sistemul Coca-Cola în România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare a PET-ului reciclat.

Premieră în România: Sistemul Coca-Cola în România devine primul producător local de băuturi cu o unitate proprie de fabricare a PET-ului reciclat.

Întregul portofoliu de produse va fi ambalat în 100% PET reciclat (rPET)

  • Investiție de 55 milioane lei, din care 17,5 milioane lei reprezintă ajutor de stat, pentru fabricarea internă a PET-ului reciclat.
  • România – a doua țară din Grupul Coca-Cola HBC care va utiliza această tehnologie inovatoare pentru producția internă de rPET.
  • Începând cu acest an, întregul portofoliu de băuturi răcoritoare al companiei - respectiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy, Fuzetea, Dorna – vor fi în ambalaje din 100% rPET.
  • Proiectul asigură o abordare circulară, în linie cu obiectivele Sistemului Coca-Cola de a crește procentul de PET reciclat utilizat, până în 2030, și de a reduce emisiile de carbon până la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040.
  • Investiția vine în contextul unei strategii ample de investiții pe termen lung în echipamente de ultimă generație cu impact pozitiv asupra eficienței operațiunilor și a mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, Sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard de lei pentru îmbunătățirea capacității de producție și va continua.

 Pentru prima dată în România, un producător de băuturi va fabrica intern PET reciclat destinat ambalajelor pentru băuturile sale. Sistemul Coca-Cola în România, format din companiile Coca-Cola România și Coca-Cola HBC România, a instalat o unitate de decontaminare a fulgilor de PET în fabrica din Ploiești, a doua cea mai mare fabrică din cadrul Grupului Coca-Cola HBC, dobândind astfel capabilități unice de a produce PET reciclat (rPET) intern. Investiția susține tranziția întregului portofoliu de ambalaje PET al Sistemului Coca-Cola la 100% PET reciclat (rPET), prin posibilitatea aprovizionării constante cu plastic reciclat la standard alimentar. Transformând recipiente vechi în unele noi, investiția contribuie la crearea unei economii circulare pentru ambalaje, cu mai puține emisii de carbon generate.

”Eforturile de a ne îmbunătăți activitatea din perspectiva de mediu au fost constante pe parcursul prezenței noastre locale, susținute de investiții continue în operațiuni și sustenabilitate. Investiția în unitatea proprie de producție rPET este o inițiativă de pionierat pe piața locală și situează România drept a doua țară din cadrul grupului Coca-Cola HBC care utilizează o astfel de tehnologie inovatoare prin intermediul căreia se poate obține material reciclat care respectă cele mai înalte standarde de calitate si siguranță alimentară. Suntem mândri de această realizare, posibilă prin determinarea echipei locale, a colaborării cu partenerii instituționali și privați din România.

Investiția în această unitate de producție rPET a fost aprobată pentru a deveni operațională în același timp cu cel mai mare proiect de economie circulară implementat vreodată în România: Sistemul de Garanție-Returnare, care va deveni operațional la finalul anului. Am fost implicați încă de la început în acest efort comun al producătorilor de băuturi, comercianților și Guvernului României și suntem încrezători că vom avea un sistem de succes, cu potențial de a impulsiona colectarea separată a ambalajelor de băuturi din plastic, sticlă sau aluminiu. Prin intermediul SGR, producătorii de băuturi vor putea avea acces la materie primă de calitate pentru a o utiliza în ambalajele lor. În același timp, suntem încrezători că în scurt timp Sistemul de Garanție-Returnare din România va deveni un exemplu de bune practici pentru restul statelor europene care urmează să îl implementeze” – Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC România

“Avem responsabilitatea de a contribui la rezolvarea provocării globale reprezentate de deșeurile de ambalaje și ne propunem să producem o schimbare în bine, prin tot ceea ce înseamnă activitatea noastră: modul în care sunt fabricate băuturile noastre, designul ambalajelor și ce se întâmplă cu acestea după ce băuturile sunt consumate. Iar această inaugurare, precum și inovațiile și investițiile realizate constant de-a lungul anilor demonstrează dedicarea noastră față de îndeplinirea acestui angajament. Suntem toți parte a acestui proiect, alături de partenerii noștri, dar și de consumatorii din România, cărora le vom oferi în curând toate produsele noastre în ambalaje din 100% PET reciclat. Împreună putem contribui la schimbare, iar mesajul nostru este unul simplu: fiecare gest simplu contează - fiecare sticlă PET colectată separat poate primi o nouă viață.” – Mark Docherty, General Manager, Coca-Cola România

Investiția vine în contextul unei strategii ample de investiții pe termen lung în echipamente de ultimă generație cu impact pozitiv asupra eficienței operațiunilor și mediului înconjurător. În ultimii 5 ani, sistemul Coca-Cola în România a investit aproximativ 1 miliard lei pentru îmbunătățirea și extinderea capacității de producție. Aceste investiții reprezintă o oportunitate de a crea valoare și de a contribui în continuare la economia locală, prin crearea de noi locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric și venituri mai mari la bugetul de stat.

Cum funcționează unitatatea de producție rPET       

După sortarea ambalajelor PET într-o facilitate specializată, acestea vor fi transformate în fulgi PET, pe care compania îi va achiziționa de la furnizori verificați și auditați constant pentru a respecta standardele exigente de calitate din industria alimentară. În fabrica din Ploiești, fulgii PET urmează să treacă prin ultimele etape ale procesului de reciclare, respectiv introducerea în echipamentul de sortare, urmat de decontaminarea acestora pentru a fi aduși la standardele de calitate și siguranță specifice industriei  alimentare – un proces progresiv ce presupune eliminarea materialelor străine, topirea, decontaminarea și mai apoi transformarea rezinei de rPET în granule. În final, din granulele rPET rezultate se vor produce preformele și apoi recipientele pentru băuturi. Sticlele rPET pot fi colectate și reciclate din nou.  

Investiție și beneficii

Instalarea noii linii de decontaminare vine în urma unei investiții verzi de 55 milioane RON, dintre care 17,5 milioane RON reprezintă ajutor de stat.

Principalul avantaj al decontaminării fulgilor PET în fabrica proprie este disponibilitatea materiei prime de calitate – PET-ul reciclat – o resursă limitată, ținând cont de standardele de siguranță alimentară foarte riguroase pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi folosit în recipientele de băuturi.

Noua linie va facilita finalizarea tranziției către ambalaje din 100% rPET pentru întregul portofoliu de produse al companiei. Din 2019, doar brandul de apă minerală naturală Dorna era disponibil în ambalaje rPET, urmând ca, din această toamnă, și celelalte branduri, respectiv Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Cappy Pulpy si Fuzetea, să fie îmbuteliate în ambalaje din 100% PET reciclat.

Proiectul este dezvoltat totodată în linie cu obiectivele companiei de a reduce emisiile de carbon până la zero net, pe întregul lanț de valoare, până în 2040. Tranziția întregului portofoliu la rPET va însemna și o reducere semnificativă a emisiilor, având în vedere că fulgii rPET au amprentă de carbon cu 80% mai mică decât rezina PET, iar unitatea de producție rPET utilizează 100% energie electrică din surse regenerabile, adică fără emisii de carbon generate.

Implicarea activă a companiei în susținerea Sistemului Garanție-Returnare pe piața locală este încă un exemplu concret al angajamentului de a crea o economie cu adevărat circulară pentru ambalaje în România.

Pack Show își deschide porțile mâine, 9 mai | PREMIERĂ: 31% expozanți din 8 țări vin cu cele mai noi și performante soluții pentru industria de packaging

Pack Show își deschide porțile mâine, 9 mai | PREMIERĂ: 31% expozanți din 8 țări vin cu cele mai noi și performante soluții pentru industria de packaging

Pack Show aduce în România trendurile internaţionale din industria de packaging și, în PREMIERĂ, un număr important de producători și furnizori internaționali: 31% expozanți din 8 țări.

Soluțiile de packaging expuse la Pack Show se adresează domeniilor:

  • Alimentar & Băuturi,
  • HoReCa, Livrări, Comerț cu amănuntul,
  • Automotive,
  • Electronice și Electrocasnice,
  • Mobiler și Decorațiuni,
  • Materiale de construcții.
Fructe și legume la prețul special de un ambalaj reciclabil la Plata cu PET

Fructe și legume la prețul special de un ambalaj reciclabil la Plata cu PET

  • Fructe și legume românești la prețul de 1 PET/ doză de aluminiu/ ambalaj de sticlă;
  • Peste 500.000 de clienți implicați în cele patru ediții;
  • Peste 1.000.000 de ambalaje PET și peste 300.000 ambalaje sticle și doze de aluminiu colectate și retrase din natură;
  • Mai mult de 200 de tone de fructe și legume românești oferite în schimbul ambalajelor;

 

 

Între 1 septembrie și 24 noiembrie, Plata cu PET revine pentru a cincea și ultima ediție, de data aceasta în toate orașele în care Carrefour este prezent cu hipermarketuri, în parteneriat cu Coca-Cola HBC România, GreenPoint Management, TOMRA, FEPRA și ECO Synergy. Caravana își propune să faciliteze trecerea consumatorilor la standardele europene de colectare selectivă prin promovarea unui obicei și comportament prietenos cu natura.

Campania va avea, pentru al doilea an consecutiv, echipamentele inteligente (Reverse Vending Machines), care dispun de tehnologia necesară colectării separate pentru PET-uri, doze de aluminiu și ambalaje de sticlă, aliniat la standardele europene de colectare selectivă. Clienții vor primi la schimb fructe și legume românești la prețul de 1 PET, doză de aluminiu sau ambalaj de sticlă per bucată. De asemenea, pentru fiecare recipient de apă rPET DORNA, realizat din plastic 100% reciclat și 100% reciclabil, clienții vor primi o cantitate dublă de fructe și legume proaspete. Încă de la lansare, Plata cu PET susține și inspiră consumatorul la obiceiuri mai bune, responsabile și prietenoase cu mediul, atât la cumpărături cât și acasă.

„Plata cu PET este inițiativa care de 5 ani exprimă viziunea Carrefour România asupra economiei circulare, transformând plasticul în monedă de schimb pentru fructele și legumele românești și promovând reintroducerea acestuia în circuitul economic, prin reciclare. Cu această ultimă ediție, care reprezintă încă un pas important spre un viitor sustenabil, ne propunem să consolidăm practicile prietenoase cu natura învățate și dobândite pe durata campaniei și să arătăm societății că printr-un comportament responsabil, putem crea un mediu mai curat și mai bun. Cea de-a 5-a ediție Plata cu PET susține tranziția către Sistemul de Garanție Returnare (SGR). Facem acest lucru prin învățarea unui obicei și comportament sustenabil, dar și prin utilizarea pentru al doilea an consecutiv a echipamentelor inteligente. Mulțumim tuturor celor care ne susțin încă din 2019 și vă invităm alături de noi și în această etapă finală. De asemenea, ne bucurăm să avem alături de noi parteneri strategici, împreună cu care aducem această ultimă ediție la nivel național, în toate orașele în care Carrefour este prezent”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv al Carrefour România.

„Ne bucurăm să fim din nou parteneri ai acestui program, care în decursul celor 4 ediții desfășurate a sprijinit consumatorii în adoptarea unui stil de viață responsabil și care ne-a coalizat pe toți în a face pași importanți către atingerea țelului de a avea o lume mai curată, „o lume fără deșeuri”. De asemenea, Plata cu PET a creat cadrul necesar pentru a înțelege că deșeurile de ambalaje, prin reciclare, se transformă în noi ambalaje, având o amprentă de carbon mult redusă, precum este ambalajul din 100% PET reciclat, utilizat pentru apa noastră minerală Dorna. Nu în ultimul rând, această ultimă ediție reprezintă pregătirea pentru modul în care consumatorii se vor implica în Sistemul de Garanție Returnare, utilizând aparatele automate de colectare pentru deșeurile de ambalaje din PET, aluminiu sau sticlă”, a declarat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director.

Cea de-a 5-a ediție a campaniei aduce pentru ultima dată în lumina reflectorului fructele și legumele românești. Produsele fermierilor locali rămân alături de Plata cu PET până la finalul caravanei, după care vor fi găsite doar la raft. Așadar, doar toamna aceasta clienții mai pot schimba ambalaje reciclabile pe fructe și legume de sezon provenite de la fermieri independenți și asociați în cooperative, parteneri Carrefour România. Prin strategia globală Act for Food, Carrefour susține producătorii locali, facilitând accesul clienților la produse proaspete și accesibile pentru toți.

Plata cu PET a fost introdusă pentru prima dată de Carrefour România în 2019, ca parte a programului de economie circulară „Punem Preț pe Plastic”. În cei patru ani de campanie, au fost colectate peste 1 milion de ambalaje PET și peste 300.000 de sticle și doze de aluminiu, prin implicarea a mai mult de 500.000 de clienți, care au primit în schimb peste 200 de tone de fructe și legume românești.

Carrefour România, retailer omnichannel, cu o amprentă națională de peste 400 de magazine, și-a asumat responsabilitatea reciclării, prin facilitarea accesului la o infrastructură de colectare a deșeurilor reciclabile, prin programul de economie circulară „Punem Preț pe Plastic”. Programul vizează reducerea amprentei de mediu a companiei și susținerea clienților în tranziția spre obiceiuri mai bune de consum, pornind de la principiile economiei circulare – use less, use longer, make clean, use again. Campaniile de reciclare lansate de Carrefour România pe plan local, parte a programului umbrelă Punem Preț pe Plastic: Colectăm uleiul folosit, Plata cu PET și Încarcă-ți bateriile cu o faptă bună.

„GreenPoint este mândru să susțină și să fie parte a celei de-a 5-a ediții a campaniei Plata cu PET. Proiectele de acest tip au o importanță crucială în educarea și conștientizarea publicului în domeniul sustenabilității. De la început, Green Point a fost implicat în acest proiect și suntem bucuroși să sprijinim și această ediție. Ca lider de piață în segmentul OIREP, credem că este datoria noastră să promovăm practici responsabile cu mediul înconjurător și să contribuim la crearea unui viitor mai curat și mai bun pentru toți”, a declarat, Dan Ceaușescu, CEO Green Point Management.

Prima oprire a caravanei Plata cu PET 2023 a avut loc weekend-ul acesta la Alba Iulia, în incinta noului hipermarket Carrefour și în Sibiu. Clienții celor două orașe au reciclat aproximativ 3.000 de PET-uri, doze de aluminiu și ambalaje din sticlă la stația special amenajată în magazine, pentru care au primit fructe și legume românești proaspete.

Inițiativa se derulează în paralel în câte două orașe, în 37 de hipermarketuri din țară în perioada 1 septembrie – 24 noiembrie (Alba Iulia – Sibiu:1-3 septembrie; Cluj – Brașov: 5-7 septembrie; Baia Mare – Sfântu Gheorghe: 9-11 septembrie; Satu Mare – Piatra Neamț: 13-15 septembrie; Oradea – Bârlad: 17-19 septembrie; Timișoara – Focșani: 21-23 septembrie; Drobeta-Turnu Severin – Galați: 26-28 septembrie; Târgu Jiu – Brăila, 1-3 octombrie; Craiova: 5-8 octombrie; Constanța: 6-8 octombrie; București: 17-19 octombrie; Râmnicu Vâlcea – București: 21-23 octombrie; Arad – Buzău: 25-27 octombrie; Zalău – Ploiești: 29-31 octombrie; Târgu Mureș – Târgoviște: 2-4 noiembrie; Suceava – Pitești: 6-8 noiembrie; Botoșani – București: 10-12 noiembrie; Iași – București: 14-16 noiembrie; Roman – București: 18-20 noiembrie; București: 22-24 noiembrie).

„Suntem deosebit de încântați de acest parteneriat și de oportunitatea de a face parte din campania pentru schimbare. Odată ce consumatorul înțelege că deține de fapt o resursă valoroasă și nu un simplu deșeu de plastic, va avea nevoie de accesibilitate maximă pentru a valorifica acea resursă. Rolul nostru este de a facilita dezvoltarea unei infrastructuri solide de preluare a ambalajelor cu o interfață prietenoasă, ce va crea o experiență plăcută pentru consumator și îl va determina să revină. Sistemul garanție returnare este la câteva luni distanță, iar astfel de inițiative ajută în pregătirea temeinică pentru întâmpinarea consumatorilor”, a menționat Dorin Mihai, Director General la TOMRA Collection România.

„În calitate de trendsetteri pe piața deșeurilor de ambalaje avem o responsabilitate în plus în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător și încurajarea consumului sustenabil, de aceea ne bucurăm să punem bazele unui parteneriat strategic cu Carrefour și să contribuim activ la campania Plata cu PET. Considerăm că în domeniul reciclării avem nevoie de cât mai multe astfel de inițiative de conștientizare pentru a începe să privim deșeurile de ambalaje ca resurse și astfel să facilităm tranziția către economia circulară ”, a declarat Ionuț Georgescu, director general FEPRA.

„Adoptarea sustenabilității ca principiu de viață reprezintă pentru noi, cei de la Eco Synergy, normalitatea de zi cu zi și lucrul pe care sperăm să-l împărtășim cu toți cei din jurul nostru. Ca organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, preluarea responsabilităților de mediu reprezintă pentru ECO SYNERGY nu doar conformarea cu legislația specifică, ci și un pas important în educarea societății și protejarea mediului. Ne-am alăturat campaniei Carrefour - Plata cu Pet deoarece este în linie cu viziunea și strategia noastră de promovare a sustenabilității și este un exemplu important în vederea colectării separate și a reciclării, în contextul modelului de economie circulară către care dorim să ne îndreptăm ca și societate”, a declarat Ștefan Runcanu, Director General Adjunct - Eco Synergy.

Pe lângă fructele și legumele românești, clienții care aduc ambalaje PET, sticla și doze de aluminiu, pe durata campaniei pot participa la marea tombolă pentru câștigarea a 20 de trotinete electrice, cu înscriere pe baza cartonașului disponibil în zonele dedicate campaniei.

Contractul pentru producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanție Returnare poate fi consultat de astăzi în platforma RetuRO Sistem Garanție Returnare: www.returosgr.ro

Contractul pentru producătorii de băuturi care se încadrează în normele Sistemului Garanție Returnare poate fi consultat de astăzi în platforma RetuRO Sistem Garanție Returnare: www.returosgr.ro

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), anunță toți producătorii de băuturi din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 litri și 3 litri și care s-au înregistrat deja în Sistemul Garanție Returnare pe platforma www.returosgr.ro că în următoarele 10 zile pot consulta Contractul pentru Producători în platformă.

Contractul poate fi accesat din contul de utilizator, la secțiunea Consultare contract” și va fi disponibil pentru consultare timp de 10 zile. Producătorii de băuturi înregistrați în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare sunt rugați să trimită toate observațiile și recomandările pe care le au cu privire la conținutul documentului pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până pe data de 28 aprilie 2023.

“Până în acest moment s-au înscris în platforma RetuRO aproximativ 63.300 operatori economici dintre care peste 38.400 au completat toate etapele procesului de înregistrare. Înregistrarea în baza de date SGR reprezintă o etapă preliminară foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului la nivel național. Acum ne pregătim pentru semnarea contractelor cu toți operatorii economici care au finalizat procesul de înregistrare prin introducerea tuturor datelor necesare, iar primul pas îl reprezintă consultarea contractului pentru producători, pus la dispoziție în platforma SGR. Încurajăm producătorii de băuturi să acceseze contractul și să îl parcurgă cu atenție în următoarele 10 zile. Toate sugestiile și observațiile referitoare la prevederile acestuia pot fi trimise către adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. După perioada de consultare a contractului vom da start procesului de semnare a documentului tot prin intermediul platformei www.returosgr.ro. a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

Înregistrarea în baza de date a Sistemului de Garanție Returnare reprezintă o obligație legală conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021. Toți operatorii economici care încă se află în etape intermediare sunt încurajați să finalizeze procesul de înregistrare cât mai repede pe platforma www.returosgr.ro pentru a evita sancțiunile legale care constau în amenzi de până la 40.000 de lei sau chiar suspendarea temporară a activității.

Companiile vizate să se înregistreze sunt, fără excepții, producătorii și importatorii de băuturi, dar și companiile care comercializează băuturi către consumatorii finali, inclusiv magazinele online, operatorii care vând prin intermediul automatelor, industria HoReCa dar și cei care comercializează aceste produse ca și gamă complementară (ex. librării, magazine de electrocasnice și electronice etc).

Pentru a finaliza înregistrarea, comercianții trebuie să înregistreze în platformă punctele de vânzare și să înscrie  datele referitoare la produsele vândute  în anul 2022 precum și estimarea pentru anul în curs, apoi să semneze Formularul Standard de Înregistrare, care marchează finalizarea procedurii de înregistrare. Comercianții se pot înregistra accesând link-ul: https://portal.returosgr.ro. Ghidul de înregistrare poate fi consultat la adresa www.returosgr.ro/info-comercianti.

În cazul producătorilor, după activarea contului, aceștia trebuie să înscrie: numărul de unități de ambalaje SGR și greutatea aferentă a ambalajelor, exprimată în kilograme, introduse pe piața națională în anul 2022, defalcate pe fiecare lună, categorii de produse conținute, tip de material pe subcategorii, inclusiv culoarea materialului (pentru plastic) și dacă plasticul conține barieră de oxigen (în principal pentru produsele alcoolice), volumul (număr de mililitri) pe unitate de ambalaj. Pentru înregistrare, producătorii și importatorii pot accesa link-ul: https://portal.returosgr.ro și pot consulta ghidul de înregistrare disponibil la adresa: www.returosgr.ro/info-producatori.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. oferă pe toată perioada înscrierii asistență prin call center, la numărul de telefon: 021 207 00 09. Accesul la un operator este disponibil de luni până vineri între orele 09:00 - 18:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Sistemul Garanție Returnare este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Începând cu data de 30 noiembrie, consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Apel către administratorii parcărilor: „Luați măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni accidentele!”

În această perioadă, în care atât autoritățile, cât și deținătorii instalațiilor GPL au în vizor aceste echipamente, mai mult ca oricând, există un aspect periculos, care nu este controlat: parcarea subterană a mașinilor care folosesc acest combustibil. Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru face apel la administratorii acestor spații de parcare, fie ei agenți economici, instituții publice sau asociații de proprietari să ia măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente.

„Este interzisă folosirea parcărilor subterane de vehiculele cu instalație GPL, dar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare, nu au nici o răspundere în cazul unui accident nefericit. E plin de mașini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis. Nu sunt controale. Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicție, prin anunțuri cât mai vizibile și chiar prin verificări aleatorii. Fac un apel către administratorii parcărilor: luați măsuri pentru respectarea interzicerii acesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Președintele ANPM este de părere că niciun conducător auto nu caută regulamentul de parcare al unui mall, înainte de a merge la cumpărături, iar mulți dintre cei care dețin mașini cu GPL nu sunt conștienți de ce ar însemna o explozie în subteran.
„În cazul mașinilor echipate cu astfel de instalații, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul mașinii. Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai ușor datorită curenților, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul și, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil și inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai ușor decât aerul, iar dacă iese din rezervor se ridică și este evacuat prin sistemul de ventilație. Nu are nimeni nimic cu mașinile GPL, sunt bune pentru mediu, dar trebuie să ne obișnuim ca atunci când regula interzice intrarea mașinilor care funcționează cu gaz, să respectăm acest lucru”, a mai spus Președintele ANPM, subliniind că mașinile GPL chiar sunt o solutie salvatoare pentru reducerea poluării și cheltuielilor pentru combustibil.

Mai multe studii realizate la nivel european au arătat că gazul petrolier lichefiat poluează mai puțin decât benzina și motorina, având un proces de ardere mult mai curat decât al altor carburanți din combustibili fosili. De asemenea, GPL nu conține substanțe periculoase precum benzen, sulf sau plumb și are o ardere completă, fiind considerat cea mai bună variantă de alimentare, cu 15% mai puțin poluantă decât benzina.

Net Zero Carbon Summit 2023

Net Zero Carbon Summit 2023

Govnet Conferences va invita sa luati parte la cea de-a doua editie a Net Zero Carbon Summit 2023 care va avea loc miercuri, 26 aprilie, la Grand Hotel Bucharest (fostul InterContinental Bucuresti).

In cadrul editiei din acest an vom impartasi perspective asupra drumului catre zero carbon, vom afla despre cele mai bune practici ale organizatiilor si vom explora modalitati de colaborare la calatorie catre NET ZERO.

Liderii din industrie vor dezbate beneficiile sociale, de sanatate si economice generate de proiectele zero emisii de carbon si zero consum de energie, explorand structuri, modele si cai pentru dezvoltarea proiectelor de decarbonizate, inclusiv investitii ESG dar si valoarea economica si de mediu generate de reducerile de carbon la nivel operational.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55