DIALOGUL – cale de progres

În ultima perioadă de timp asistăm cu toții la un fenomen foarte periculos. Aproape în fiecare regiune a globului pământesc se creează conflicte generatoare de violență verbală și fizică. Oamenii nu mai au răbdare să analizeze situațiile create și reacționează fără a mai pune în balanță răul pe care îl produc. Iată că și Europa este lovită de acest fenomen din cauza afluxului de migranți din zonele de conflict din nordul continentului african. Populația din state pe care până de curând le consideram bine ancorate în ideea de civilizație reacționează contrar acestor principii mărind numărul naționaliștilor, mai ales din Germania, Franța, Ungaria, Austria, Cehia. Revenind la ideea inițială a acestui editorial, mă întreb dacă mai suntem în stare să purtăm un dialog civilizat, în Europa în general și în România în mod special. Avem în ultima perioadă de timp un asalt al instituțiilor statului pentru a elibera mediul economic de putregaiurile societății. Foarte bine. De 25 de ani tot așteptăm acest lucru și iată că se întâmplă. Dar această activitate presupune și respectarea valorilor democratice pe care de 25 de ani încercăm să le implementăm în România. Una dintre aceste valori o reprezintă DIALOGUL.

Cred că fiecare dintre noi resimțim la nivelul activităților zilnice lipsa acestuia. Și nu ne face bine deloc. Ba chiar ne creează disconfort, stres și evident dorința de a rezolva lucrurile prin violență verbală sau fizică. De acest lucru suferă societatea noastră în acest moment și ne dorim ca noi, membrii echipei Infomediu Europa, să creăm această punte de dialog. Așa că o să începem cu ceva concret și arzător în același timp. În ultimele șase luni Administrația Fondului pentru Mediu a desfășurat activități de control la societăţile comerciale licenţiate pentru preluarea responsabilităţii, îndeplinirii obiectivelor de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje. Există în acest moment zvonuri că aceste controale au fost finalizate cu impuneri de ordinul zecilor de milioane de euro pentru neîndeplinirea obiectivelor, deși societățile contestă modul de evaluare a controalelor.

În calitate de presă de specialitate am făcut demersurile necesare pentru a pune la dispoziția cititorilor noștri în special și opiniei publice în general informațiile legate de acest subiect. Printre altele am cerut conducerii Administrației Fondului pentru Mediu comform legii nr. 544/2001 câteva răspunsuri la întrebările:

- Ce obligații au societăţile comerciale licenţiate pentru preluarea responsabilităţii deşeurilor de ambalaje vizavi de trasabilitatea deșeurilor de la generator la reciclare?

- Valorificarea deșeurilor de ambalaje PET prin care acestea sunt tranformate în fulgi (spălați pe o linie specială pentru această activitate) este considerată valorificare prin reciclare? În baza cărei legislații?

- Valorificarea deșeurilor de ambalaje din sticlă prin care acestea sunt transformate în granule sau nisip e considerată valoficare prin reciclare? În baza cărei legi?

Pe baza răspunsurilor primite de la Administrația Fondului pentru Mediu și a informațiilor primite de la societăţile comerciale licenţiate pentru preluarea responsabilităţii a deşeurilor de ambalaje propunem Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în speță doamnei Ministru Grațiela Gavrilescu și Președintelui Administratiei Fondului pentru Mediu – domnului Adrian Gearâp punerea la masa DIALOGULUI împreună cu cei vizați de aceste probleme. Considerăm că progresul și dezvoltarea durabilă a societății românești nu se poate face decât pe calea DIALOGULUI. Promitem cititorilor noștri informații la cald despre acest demers prin intermediul paginii noastre de internet www.infomediu.eu.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55