• Ecoatitudine Brasov Web
  • Economia Circulara WEB
  • Web Abonament
  • EIT Webbanner
  • Webbanner Saci
  • 1
Joi, 30 Mai 2013 15:16

EDITORIAL: Cine sapă groapa altuia...

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Însă o groapă de gunoi tot o groapă de gunoi este – un munte uriaș de deșeuri ale societății, periculoase și toxice, care va necesita o monitorizare și întreținere de sute de ani pentru a preveni poluarea apelor și a terenurilor din împrejurimi. În funcție de modul în care depozitul de deșeuri a fost construit și operat, este foarte posibil să nu existe poluare, dar nu și improbabil. Haosul și perturbarea ecosistemului au timpul și socotelile lor. Este ușor ca pentru un cititor neavizat  transformarea unei gropi de gunoi în rezervație naturală să șteargă toate relele pe care le reprezintă. Important de reținut este că pentru fiecare depozit de deșeuri bine construit și menținut, există alte 10, 20, 50 care nu au fost corect proiectate și întreținute, iar multe dintre acestea abandonate.

“Scurgerile” din aceste depozite au efecte devastastatoare asupra mediului și pot rămâne un factor de pericol pentru încă 100 de ani înainte de a se degrada lent. Deci, în timp ce ar trebui să sărbătorim conversiunile gropilor de gunoi și să continuăm să dezvoltăm noi metode de utilizarea a biogazului din gunoi, să nu uităm totuși cu ce avem de-a face. Trebuie să trudim pentru a elimina gunoiul în sine. În lumea perfectă pe care ne-o dorim cu ardoare nu există gropi de gunoi – totul este compostat sau reutilizat. Dincolo de orice altceva, gropile de deșeuri ne reamintesc de incapacitatea noastră de a manageria problema gunoiului pe care nu o va schimba niscaiva sol vegetal sau ierburi native.

Există un pericol în toate poveștile cu happy end despre gropile de gunoi întrucât ne fac să uităm o problemă și mai mare: gunoiul. Am citit de curând un articol în publicația The Telegraph despre o fostă groapă de gunoi, renumită în Europa, care a fost transformată în rezervație naturală. Este un proiect măreț care servește drept model pentru alte depozite de deșeuri din lume care doresc să se “convertească”.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55