Pactul Verde pentru Parcul IOR și Spațiile Verzi

Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan anunță lansarea Pactului Verde pentru Parcul IOR și pentru Zonele Verzi din Sectorul 3, pe care l-a înaintat tuturor candidaților la Primăria Sectorului 3 și formațiunilor politice care au înscris candidați pentru viitorul Consiliul Local. Aceștia sunt invitați să consulte și să-și exprime public adeziunea față de prevederile Pactului prin semnarea documentului.

Pactul a fost redactat în urma unui chestionar lansat public și completat voluntar de către peste 750 de cetățeni ai sectorului. Oamenii și-au exprimat opinia privind abordarea pe care viitorul primar și Consiliu Local al Sectorului ar trebui să o aibă cu privire la: buna gestionare a spațiilor verzi și biodiversității din sector, reducerea poluării, reducerea efectelor încălzirii urbane, recuperarea porțiunii retrocedate abuziv din parcul IOR, regimul construcțiilor private, investiții publice în parcuri și reformarea poliției și administrației locale.

Peste 98% dintre respondenții la chestionar consideră că parcurile urbane și spațiile verzi sunt foarte importante pentru oraș comunitate, însă aproape jumătate dintre ei s-au declarat nemulțumiți de calitatea actuală a spațiilor verzi din sectorul 3. Totodată, 88% dintre aceștia se declară categoric împotriva construirii pe spații verzi. Cel mai important factor care influențează decizia cetățenilor din sector de a vizita un parc este liniștea, peste 86,6% dintre ei indicând că vor ca parcurile să fie păstrate ca zone de recreere în mijlocul naturii și o evadare dintr-un oraș zgomotos. Cât privește infrastructura disponibilă în parcurile Sectorului 3, majoritatea cetățenilor și-ar dori mai multe toalete publice (83%), cișmele (66,7%) și echipamente de gimnastică în aer liber (44%). La întrebarea ”Cu ce provocări credeți că se confruntă parcul IOR-Titan?”, majoritatea respondenților au indicat probleme de corupție, respectiv retrocedarea ilegală a 12 ha de teren din parc (86%), supraaglomerare (63%), probleme de întreținere (38%) și poluarea fonică (38%) (vezi rezultate complete chestionar aici).

Pentru a-i ajuta pe locuitorii sectorului să facă o alegere informată, voluntarii GIC IOR-Titan au analizat programele electorale ale tuturor candidaților și au creat o secțiune specială pe site-ul asociației – Candidați Sector 3 - unde pot fi consultate intențiile acestora cu privire la protejarea spațiilor verzi. Cu excepția a doi candidați, reprezentând formațiunile Reper si USR, care au oferit informațiile în mod direct, precizăm că restul informațiilor au fost extrase de pe website-urile, paginile de social media și pliantele electorale ale candidaților la Primăria Sectorul 3.

GiC IOR-Titan consideră că perioada de campanie electorală este o oportunitate pentru toți candidații de a-și alinia agenda electorală cu dorințele cetățenilor și de a-și exprima angajamente ferme atât în nume propriu, cât și al formațiunii politice reprezentate, față de subiectul important al protejării spațiilor verzi din sector.  Ne dorim ca ideile din prezentul Pact să contribuie la efortul zilnic al noii administrații doar în beneficiul comunității și al orașului. Este crucial ca profesionalismul, responsabilitatea, sustenabilitatea, respectul pentru mediu și pentru oameni să fie norme de bază, și nu excepții.

Întrebările din chestionar au fost concepute de către voluntari din comunitatea din jurul parcului IOR Titan și au fost promovate de Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan într-un proiect realizat cu sprijinul Platformei de mediu pentru București.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55