• Maec2
  • Web Abonament
  • EIT Webbanner
  • Webbanner Saci
  • 1
Luni, 10 Decembrie 2018 17:08

COSTURILE STERILIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

          În mod ideal, pacienții din spitale sau cabinete medicale ori clienții saloanelor de înfrumusețare sau tatuaje nu ar trebui să se gândească la posibilitatea de a contracta o boală din cauza sterilizării necorespunzătoare a instrumentarului cu care intră în contact. Funcționarea ideală și conformă cu legea a cabinetelor și saloanelor presupune sterilizare instrumentarului de multiplă folosire după fiecare utilizare, precum și verificarea lunară a eficienței aparatelor de sterilizat, prin teste specifice. În practică însă, infecțiile nosocomiale sau virusurile hepatice B și C fac o mulțime de victime în țara noastră.

            În România, peste 1,4 milioane de oameni au hepatită B sau C, conform Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA). Mai mult, țara noastră ocupă locul întâi în Europa la numărul de cazuri de hepatită C, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, și locul al patrulea ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice. 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se aproximează că sunt infectate cu virusul hepatitei C în întreaga Europă sunt din România. Alte boli grave care se pot transmite în cabinete și saloane sunt HIV, tubercoloza sau sifilisul.

          Unitățile medicale, indiferent dacă este vorba despre spitale sau cabinete, reprezintă medii în care microorganismele se înmulțesc și se răspândesc foarte ușor. În fiecare an sunt înregistrate la nivel european aproximativ 37.000 de decese cauzate de infecții intraspitalicești. Pentru România, nu există o statistică a numărului de infecții nosocomiale soldate cu deces, însă continuă să se înregistreze un număr important de infectări. Datele centralizate de Ministerul Sănătății pentru perioada cuprinsă între 2010 și 2015 arată că, în această perioadă, s-a înregistrat un număr total de 57.000 de infecții nosocomiale. 

          Evaluările făcute în spitalele santinelă din țară arată că peste 75% din totalul infecțiilor intraspitalicești sunt cauzate de utilizarea instrumentelor și a aparaturii în diferite manopere terapeutice și doar 25% dintre aceste infecții pot fi puse în legătură cu alte cauze. Cu alte cuvinte, un rol esențial este jucat de sterilizarea corectă și completă a instrumentarului refolosibil. De asemenea, foarte importante sunt și procedurile de verificare a sterilizării, studiile arătând că 20% - 30% dintre infecțiile spitalicești ar putea fi evitate prin igienă intensivă și programe de control. 

 

          Cum au loc contaminările?

          Microorganismele pot fi transferate de la un pacient sau client la persoana care furnizează serviciul sau invers, pot ajunge de pe mâinile personalului la pacient/client. Poate că cea mai frecventă cale de contaminare este transferul de agenți patogeni de la un pacient la altul ori de la un client la altul, printr-unul dintre instrumentele folosite. În această situație, cauza este sterilizarea necorespunzătoare a instrumentarului sau dezinfectarea defectuoasă a cabinetului sau a salonului.    Probleme foarte mari pun cabinetele stomatologice, cavitatea bucală fiind habitat pentru un număr foarte mare de microorganisme. Însă și saloanele de înfrumusețare prezintă multe riscuri, probabil tocmai pentru că, dată fiind natura non-medicală a procedurilor, se tinde spre o abordare mai relaxată în privința sterilizării. Din păcate, virusurile hepatice B și C sunt rezistente pe suprafețe și dispar greu în absența sterilizării sau dacă instrumentarul este ținut la sterilizat mai puțin decât ar trebui. Virsul hepatic C poate supraviețui în afara organsimului, la temperatura camerei, de la 16 ore până la 4 zile. Virusul B este mult mai rezistent, supraviețuind câteva ore la 60°C, luni întregi la 30°C și chiar ani la 20°C.

 

          Ce prevede legea?

          Spitalele și cabinetele medicale trebuie să îndeplinească normele sanitare în vigoare pentru a funcționa în cadrul legii. Ordinul nr. 961/2016 emis de Ministerul Sănătăţii a venit cu reglementări mai riguroase, în special în ceea ce privește testele de autocontrol. Astfel, potrivit legii, toate unităţile sanitare (spitale, cabinete) care folosesc instrumentar refolosibil au obligaţia să-l sterilizeze după fiecare utilizare, iar eficacitatea sterilizării trebuie verificată la fiecare ciclu de sterilizare prin teste chimice și săptămânal prin teste bacteriologice.

          În ceea ce privește saloanele de cosmetică și de tatuaje, acestea se supun prevederilor Ordinului nr. 1136/2007, privind aprobarea normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumusețare corporală, dar și ale Ordinului nr. 961/2016. Prin urmare, și saloanele de cosmetică sau de tatuaje trebuie să îndeplinească norme tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea. Indiferent dacă este vorba despre tehnici de lucru, sterilizare și metode de evaluare a sterilizării sau despre proceduri de curățenie, toate acestea au aceeași importanță și în cazul saloanelor de înfrumusețare, riscul pentru sănătatea populației fiind similar.

 

          Pașii corecți în sterilizarea instrumentarului

          O sterilizare lipsită de riscuri se realizează în mai multe etape, incluzând presterilizarea (imersia instrumentelor în soluții dezinfectante speciale, cu spectru larg de acțiune), spălarea instrumentelor, împachetarea instrumentarului în ambalaje de unică folosință, sterilizarea propriu-zisă, inscripționarea zilei și a orei la care s-a făcut sterilizarea și depozitarea în compartimente speciale.

          Esențială este și verificarea eficacității sterilizării, de asemenea cerută de lege. Există mai multe metode: cu indicatori fizico-chimici, printr-un test de controlare a temperaturii, la momentul penetrării aburului sau prin teste biologice (bacteriologice). Dintre toate aceste teste de autocontrol, numai testele cu indicatori biologici pot arăta dacă microorgansimele de pe obiectele contaminate au fost distruse 100%.

          În cazul spitalelor, verificarea sterilizării și interpretarea rezultatelor se realizează de către personalul calificat în acest sens. Pentru cabinetele medicale sau saloanele de înfrumusețare, serviciul este oferit de un furnizor extern contractat.

 

www.stericycle.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55