• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 25 Mai 2018 11:07

DEȘEURILE MENAJERE PERICULOASE, DOMENIU ÎN CĂUTARE DE SOLUȚII

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ceea ce privește deșeurile menajere, dincolo de discuțiile legate de obiceiurile de consum și de insuficienta grijă pentru reciclare, o mare problemă este reprezentată de deșeurile menajere periculoase, care, în cea mai mare parte, ajung la gropile de gunoi.

               România produce anual 267 de milioane de tone de deșeuri, dintre care 670.000 de tone sunt deșeuri periculoase. Principalii generatori de deșeuri periculoase sunt sectoare de activitate precum: domeniul medical şi farmaceutic, industria alimentară, HORECA, agricultura, industria chimică şi auto, tipografiile, atelierele de producție publicitară şi cele foto, saloanele de frumusețe şi de tatuaje, frizeriile, cabinetele cosmetice, service-urile auto etc. Pentru deșeurile provenite din aceste surse, legislația românească prevede norme și obligații specifice, care vizează colectarea pe categorii, ambalarea, stocarea specială, transportul, tratarea și procesarea acestora prin sterilizare termică sau incinerare ecologică. Altfel stau lucrurile în ceea ce privește deșeurile menajere periculoase, care, din nefericire, nu intră sub incidența unor reglementări clare.

              

              

               Ce tipuri de produse nu ar trebui aruncate niciodată la gunoi?

 

               Anumite categorii de deșeuri menajere periculoase pot fi identificate cu relativă ușurință, producătorii fiind obligați să semnaleze pe ambalaje prin simboluri specifice riscuri precum: exploziv, inflamabil, toxic, nociv pentru sănătate sau periculos pentru mediul înconjurător.

               Cele mai întâlnite deșeuri menajere care necesită un tratment special sunt vopselele, lacurile pentru lemn, diluanții, bateriile, electronicele și electrocasnicele.

               Există însă și produse în cazul cărora, în absența campaniilor de informare, este mai puțin evident că e vorba despre deșeuri periculoase. Astfel, detergenții, produsele de curățare și dezinfecție, dar și cele cosmetice (lacul de unghii, acetona, fixativul, vopselele pentru păr) nu ar trebui să ajungă niciodată la coșul de gunoi, împreună cu resturile menajere. În aceeași categorie intră și uleiul alimentar folosit, produsele pentru pentru îngrijirea grădinilor şi a peluzelor (pesticidele şi ierbicidele), soluţiile şi spray-urile pentru gândaci, otrava, scutecele de unică folosinţă, becurile de orice fel şi alte surse de iluminat, termometrele și produsele auto (combustibili, antigel, uleiuri minerale, anvelope).

               O categorie importantă de deșeuri menajere foarte dăunătoare pentru mediu este reprezentată de diferite articole medicale (ace, plasturi și pansamente folosite) și în special de medicamente. De cele mai multe ori, medicamentele expirate sau pe care pur și simplu nu le mai folosim ajung la gropile de gunoi, deși conțin substanțe chimice intens poluante, care pot provoca îmbolnăviri dacă pătrund în pânza freatică. Se estimează că o cantitate de aproximativ 1.500 de tone de medicamente sfârșește anual la gropile de gunoi din România.

                             

              

               Consecințele tratării iresponsabile a deșeurilor menajere periculoase

 

               Aruncarea la întâmplare a deșeurilor menajere periculoase poate avea efecte dăunătoare pentru mediu, oameni și animale:

  • Contaminarea solului și a aerului;
  • Poluarea apelor subterane și a râurilor;
  • Risc sporit de incendiu;
  • Afectarea organismului uman sau animal, la toate nivelurile: sistemul nervos central, digestiv, sistemul reproducător şi endocrin, sistemul respirator, sânge, schelet.

 

              

               Lipsuri și soluții

 

               Întâi de toate, trebuie reținut că deșeurile menajere periculoase necesită o colectare separată și în niciun caz nu trebuie aruncate la gunoi, la toaletă sau în rețeaua publică de canalizare.

               Pentru anumite categorii de deșeuri periculoase, consumatorii au la dispoziție soluții dedicate. Cele mai bune exemple sunt centrele de colectare a bateriilor din hypermaketuri și cele pentru echipamentele electrice și electronice.

               Soluția există și în cazul medicamentelor, doar că, din cauza neclarităților din lege, nu este cu totul aplicabilă. Medicamentele expirate sau care nu mai sunt folosite ar trebui predate în farmacii, de unde ar urma să fie preluate de operatori specializați. Deși există o legislație în acest sens (Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 962/2009 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor), nu este prevăzut și cadrul pentru aplicare. Mai precis, legea nu specifică cine anume trebuie să suporte costurile distrugerii medicamentelor predate în farmacii. Prin urmare, nu toate farmaciile primesc medicamente expirate de la persoanele care doresc să protejeze mediul și să respecte legea.

               Pentru restul de deșeuri casnice periculoase, variantele ecologice sunt aproape absente. În Uniunea Europeană există o infrastructură bine pusă la punct pentru colectarea și eliminarea acestor deșeuri. Cu totul diferit stau lucrurile în România, unde infrustructura de felul acesta este deficitară sau lipsește cu totul în anumite regiuni.

               Totuși, potrivit legislației în vigoare, există un responsabil pentru managementul deșeurilor periculoase, și anume autoritățile locale. Varianta cea mai la îndemână pentru cetățeni și autorități ar fi ca deșeurile periculoase să fie incluse în sistemul de colectare selectivă, astfel încât să existe, în afara containerelor pentru plastic, sticlă și hârtie, și unele pentru deșeuri menajere periculoase. Foarte importantă în acest caz ar fi crearea cadrului necesar pentru transportul și eliminarea deșeurilor menajere periculoase, urmând ca acestea să fie tratate în mod responsabil de companiile specializate.

 

              

               Despre Stericycle România

 

               Stericycle România este una dintre cele mai importante companii din domeniul managementului deşeurilor periculoase generate de sectoarele: farmaceutic, veterinar, industrial și medical. Cu investiţii de peste 30 milioane de euro în staţii regionale proprii de incinerare şi sterilizare a deşeurilor medicale, flotă proprie de transport autorizat şi o echipă de 300 de angajaţi, compania deţine experienţa, cunoştinţele şi resursele pentru a colecta, transporta și elimina deșeurile periculoase în condiții de maximă siguranță.

www.stericycle.ro             

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: