Imprimă această pagină
Miercuri, 19 Aprilie 2017 11:47

Schimbările climatice și de combustibili fosili: O examinare a riscurilor pentru industria energetică și statele producătoare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Activitatea comercială din combustibilii fosili este din ce în ce mai  în contradicție cu acțiunile la nivel global pentru a reduce amenințarea schimbărilor climatice. Arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale este responsabil pentru două treimi din emisiile umanității de gaze cu efect de seră, și totuși oferă mai mult de 20% din PIB în două state duzini națiuni. Prin estimarea Citicorp , angajamentele actuale de reducere a acestor emisii ar putea însemna renunțarea la 100 de trilioane $ în venituri de combustibil fosil cu 2050, reprezentând o perturbare uriașă pentru afacerile globale, subminând bugetelor naționale și a bilanțurilor întreprinderilor în timp ce expune părțile interesate, inclusiv titularii de pensii și a cetățenilor obișnuiți în al resurselor statele exportatoare, la riscuri nenumărate.

Două articole seminale  realizate de către experți în energie în ultimul număr al MRS pentru energie și sustenabilitate (MRS E & S) examinează riscurile legate de climă cu care se confruntă industria de combustibili fosili . O analiză în profunzime  realizată de Jim Krane (Wallace S. Wilson Fellow pentru Studii Energetice de la Rice University din Houston) este utilă, având în vedere anunțul de luna trecută de la Exxon Mobil, care va investi 20 de miliarde $, prin 2022 pentru a extinde chimice și petrol rafinare pe coasta Golfului Statelor Unite.

Fostul corespondent Associated Press din Golf constată, cu toate acestea, faptul că  riscurile modificărilor climatice variază în funcție de diferitele sectoare ale industriei energetice. Cererea de petrol pare să fie izolată de riscurile foarte imediate cu care se confruntă alte sectoare ale industriei, datorită rolului său unic în transport și lipsa de alternative viabile, scrie el. Citând un studiu realizat de McGlade și Ekins, el ajunge la concluzia că rezervele de petrol sunt cel mai puțin expuse celor trei combustibili. Doar o treime din rezervele actuale de petrol brut convenționale ar fi, probabil, abandonate pentru a îndeplini obiectivele actuale la nivel mondial privind schimbările climatice, spre deosebire de o jumătate de gaz și 82% din rezervele de cărbune.

Pentru cărbune, amenințările reprezentate de acțiunile climatice sunt deja simțite.Firmele de cărbune au pierdut un combinat 31000 de locuri de muncă și 30 de miliarde $ în valoare de cota din 2010 numai in SUA, potrivit Krane. 

La celălalt capăt al spectrului, acțiunea climatică pare să fi îmbunătățit viabilitatea pe termen mediu al gazelor naturale cu emisii reduse de carbon, având în vedere conținutul de carbon redus de combustibil, potrivit Krane. Multe politici anticarbon care vizează cota de piață a cărbunelui cede la gaz, scrie el. Pe termen lung, cu toate acestea, gazul este vulnerabilă la înlocuirea cu înlocuitori inferior-carbon. Krane prezice că anumite întreprinderi, și poate chiar unele guverne, nu pot supraviețui presiunile tot mai mari cu care se confruntă industria energetică ca urmare a unor acțiuni privind schimbările climatice.

 

 

PENTRU MAI MULTE DETALII,ACCESAȚI SURSA:

 https://www.cambridge.org/core/journals/mrs-energy-and-sustainability