Berlin, Germania, 20 martie 2017 - Emisiile la nivel global de dioxid de carbon legate de energie (CO2) poate fi redusă cu 70% până în 2050 și complet eliminate treptat până în 2060, cu o perspectivă economică pozitivă netă, în conformitate cu noile descoperiri publicate astazi de catre Regenerabile International Energy Agency (IRENA).
Perspective pentru tranziția energetică: are nevoie de investiții pentru un nivel scăzut de carbon Energie de tranziție, lansată cu ocazia Dialogului Berlin Energie de tranziție, prezintă cazul în care a crescut de implementare a energiei regenerabile și a eficienței energetice în țările G20 și la nivel global pot realiza reducerile de emisii necesare pentru a menține creșterea temperaturii globale la nu mai mult de două grade Celsius, evitând efectele cele mai grave ale schimbărilor climatice. "Acordul de la Paris a reflectat o determinare internațională fără precedent de a acționa asupra climei. Accentul trebuie să fie pe decarbonision sistemului energetic la nivel mondial, deoarece reprezintă aproape două treimi din emisiile de gaze cu efect de seră ", a declarat directorul general al IRENA Adnan Z. Amin. "Critic, cazul economic pentru tranziția energetică nu a fost niciodată mai puternică. Astăzi în întreaga lume, noi centrale electrice din surse regenerabile sunt construite, care va genera electricitate pentru costuri mai reduse decât centralele electrice cu combustibili fosili. Și, prin 2050, decarbonizare poate alimenta creșterea economică durabilă și de a crea mai multe locuri de muncă în energiile regenerabile.
"Suntem într-o poziție bună pentru a transforma sistemul energetic mondial, dar succesul va depinde de o acțiune urgentă, deoarece întârzierile se vor ridica costurile de decarbonizare", a adăugat Dl. Amin. În timp ce în general investițiile energetice necesare pentru decarbonizarea sectorului energetic este substanțială - suplimentară 29 trilioane de dolari până în 2050 - acesta se ridică la o pondere mică (0,4%) din PIB-ul global. Mai mult, analiza macroeconomică IRENA sugerează că o astfel de investiții creează un stimul care, împreună cu alte politici pro-creștere, va:crește PIB-ului global cu 0,8%, până în 2050; va genera noi locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile, care ar mai mult decât compensa pierderile de locuri de muncă în industria de combustibili fosili, cu locuri de muncă suplimentare create prin activități de eficiență energetică și; îmbunătățirea bunăstării umane prin intermediul important datorită suplimentare beneficii de sănătate și de mediu la poluarea atmosferică redusă.
La nivel global, 32 de gigatone (Gt) de CO2 legate de energie au fost emise în 2015. Raportul precizează că emisiile vor trebui să scadă în mod continuu la 9,5 Gt până în 2050, pentru a limita încălzirea la nu mai mult de două grade peste temperaturile pre-industriale. 90% din această reducere a emisiilor de CO2 de energie poate fi realizată prin extinderea implementării energiei din surse regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice. Energia din surse regenerabile reprezinta acum 24% din producția de energie la nivel mondial și 16% din aprovizionarea cu energie primară.
Pentru a realiza decarbonizare, raportul afirmă că, până în 2050, a energiilor regenerabile ar trebui să fie de 80% din generarea de energie electrică și 65% din totalul aprovizionare cu energie primară.
De asemenea, raportul descrie modul în care tranziția din sectorul energetic trebuie să depășească sectorul energetic în toate sectoarele de utilizare. Sursele regenerabile de energie trebuie să țină seama de cea mai mare parte a producerii de energie electrică până în 2050, bazată pe o creștere rapidă a continuat în special pentru energia solară și eoliană, în combinație cu grilele care permit și noi practici de operare. Dar, de asemenea, clădirile, sectoarele industriale și de transport au nevoie de mai bioenergie, încălzire solară și de energie electrică din surse regenerabile acea energie convențională substitut. Vehiculele electrice trebuie să devină tipul predominant de mașină în 2050. producția de biocombustibil lichid trebuie să crească de zece ori mai mare. De înaltă eficiență clădiri, complet electrice, ar trebui să devină normă. Implementarea pompelor de căldură trebuie să accelereze și un total combinat de 2 miliarde de clădiri vor trebui să fie construite sau renovate nou.
Pentru mai multe detalii,accesati sursa:
www.irena.org