Imprimă această pagină
Joi, 02 Martie 2017 15:22

Declarațiile Viceprim-ministrului și ministrului Mediului, Daniel Constantin, de la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vicepremierul și Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a participat marți, 28 februarie, la Consiliul de Miniștri ai Mediului din Statele Membre ale U.E, organizat la Bruxelles.

În cadrul Consiliului au fost abordate o serie de subiecte, printre care și revizuirea Schemei de Comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru perioada     2021-2030 (modificarea Directivei 2003/87/ CE).

 

Poziția României a fost una constructivă, menită să dea un semnal clar industriei, dar nu în orice condiții, iar în acest sens Ministrul Mediului a declarat că:

 

„România consideră că adoptarea unei abordări generale echilibrate, care să poată fi susținută de toate Statele Membre, este ceea ce trebuie să ne ghideze. România nu neagă faptul că piața de carbon trebuie consolidată, dar suntem de acord că abia după ce vom ști rezultatele aplicării MSR (Market Stability Reserve - Rezerva pentru stabilitate a pieței) am putea discuta necesitatea aprobării unor măsuri suplimentare”.

 

Propunerile finale nu au fost în linie cu mandatul României, care nu susține o decizie referitoare la limitarea valabilității certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră din MSR, fără o evaluare clară a efectelor acestei decizii. Prin urmare, România a votat alături de alte opt State Membre împotriva adoptării abordării generale.

În urma supunerii la vot, miniștrii mediului din Statele Membre au adoptat poziția comună (abordarea generală) a Consiliului U.E pentru Trialogul cu Parlamentul European (codecizie).

 

Un alt subiect dezbătut a fost implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Vicepremierul a apreciat că „asigurarea unei raportări coordonate la nivel european este esențială, prin stabilirea de acțiuni și termene de implementare concrete și a unor mecanisme de raportare cu roluri și responsabilități precise ale tuturor actorilor implicați în procesul de implementare”. Totodată, a fost evidențiat faptul că, în România funcționează un Comitet Interministerial pentru Coordonarea Integrării Protecției Mediului în politicile și strategiile sectorialele la nivel național, pe care Viceprim-ministrul Daniel Constantin îl coordonează. Consiliul a fost informat că în cadrul acestui comitet a fost inițiat procesul de elaborare a setului național de obiective de dezvoltare durabilă (ODD).

 

Pe tema înverzirii semestrului european și a valorii implementării legislației și politicii de mediu s-a purtat un schimb de opinii, în care ministrul a apreciat că este necesară introducerea aspectelor care vizează îmbunătățirea comunicării și colaborării în scopul protecției mediului, la toate nivelurile.

În cadrul discuțiilor, delegația lituaniană a adus la cunoștința Consiliului situația extraordinară generată de construcția unei centrale nucleare de către Belarus în apropiere de Ostravets, la circa 40 km de capitala lituaniană Vilnius.

Îngrijorările Consiliului se referă la lipsa de conformitate a construcției, cât și la respectarea normelor internaționale de protecție a mediului. Legat de acest subiect, Ministrul Daniel Constantin a declarat că, România a urmărit cu atenție procedurile de evaluare în ceea ce privește conformitatea proiectului de la Ostravets și și-a afirmat susținerea pentru activitatea Comitetului de Implementare a Convenției de la Espoo.

 

 

 

 

SURSĂ: MINISTERUL MEDIULUI, DIRECȚIA DE COMUNICARE,TRANSPARENȚĂ ȘI IT

 

 

Ultima modificare Joi, 02 Martie 2017 15:39