• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 28 Februarie 2017 20:52

Efectele poluării accidentale de pe râurile Nicolina, Bahlui și Jijia sunt considerabil diminuate, faţă de situaţia anterioară

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acțiunile de intervenție au continuat și astăzi, în vederea limitării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi și produse petroliere, de pe platforma industrială a S.C. FORTUS S.A. produsă, în după amiaza zilei de 23 februarie.

Efectele poluării pe râurile Nicolina, Bahlui și Jijia sunt considerabil diminuate, faţă de situaţia anterioară.

În continuare, se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne, rulouri şi covoare absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetaţia acvatică, acesta fiind antrenat pe cursul de apă o dată cu fluctuaţiile de nivel.

 

    Totodată, personalul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad din cadrul S.G.A. Iaşi, S.G.A. Botoşani şi S.G.A. Vaslui a recuperat și înlocuit materialele absorbante impregnate cu hidrocarburi (lavete, rulouri, perne absorbante). Acestea au fost colectate, în pubele, puse la dispoziție de S.C. SALUBRIS S.A., descărcate în remorci protejate cu folie, și trimise ulterior către o firmă specializată în vederea neutralizării.

În urma intervenţiei de până acum s-au colectat cca. 7 tone de material îmbibat cu substanţe poluatoare.

 

Se acționează, în continuare, și pentru igienizarea malurilor cursurilor de apă afectate, în vederea recuperării și neutralizării  tuturor materialelor folosite la intervenții.

În zonele greu accesibile, se intervine şi cu utilaje (excavator cu braţ lung şi buldoexcavator) pentru curăţarea vegetaţiei îmbibate cu substanţe poluatoare.

Până la această oră, au fost utilizate peste 14.100 bucăți de lavete/pad-uri absorbante, 3.335 de kg de material granular absorbant, 500 ml de rulouri absorbante, 700 ml de baraj absorbant. S-au amplasat în total un număr de 56 baraje absorbante, după cum urmează: 46 pe  râul Nicolina, 5 pe râul Jijia şi 5 pe râul Bahlui.

În cursul acestei dimineți, de la Administraţia Bazinală de Apă Siret (S.G.A. Suceava) s-au relocat suplimentar încă 1700 de kg de material absorbant granular ecologic.

            Reprezentanţii Laboratorului de Calitate a Apelor de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prelevează zilnic probe de apă din toate cele patru cursuri de apă, iar rezultatul analizelor confirmă o îmbunătăţire majoră a calităţii apei.

            Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

 

 

 

 

SURSĂ: ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ APELE ROMÂNE, COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII CU PRESA

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: