Imprimă această pagină
Vineri, 24 Februarie 2017 17:40

A.N. ”Apele Române” intervine pentru limitarea efectelor produse de poluarea accidentală produsă de S.C. FORTUS S.A. Iași

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cursul zilei de 23 februarie 2017, ora 15:30, a fost semnalată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, o poluare accidentală cu uleiuri și hidrocarburi provenite de la transformatoarele Punctului TRAFO de pe amplasamentul S.C. FORTUS S.A. Iași (societate aflată în faliment, administrator judiciar SMDA MURES INSOLVENCY SRL).

Reprezentanții S.C. Fortus S.A. au intervenit prin obturarea cu materiale absorbante a scurgerilor de ape impurificate în colectorul Valea Adâncă, sursa poluării fiind stopată. Totuși, de pe platforma FORTUS, o cantitate neprecizată de ulei si hidrocarburi a pătruns din sistemul de canalizare pluvială, în pârâul Valea Adâncă și, de aici, în râul Nicolina.

Menționăm că, au fost avertizate și folosințele din aval: S.C. APAVITAL S.A. Iași și S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui - sucursala Huși.

În intervalul 23-24 februarie 2017, pentru reducerea efectelor poluării, Administrația Bazinală de Apă Prut - Bârlad, prin Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, a instalat cca 300 ml baraje plutitoare absorbante în șapte secțiuni, după cum urmează:

  1. Confluența Valea Adâncă – râul Nicolina;
  2. Pe râul Nicolina, aval confluență Valea Adâncă;

     În Municipiul Iași pe râul Nicolina:

  1. aval 100 m de Piața CUG;
  2. aval 200 m Pod Galata;
  3. amonte confluență cu râul Bahlui;

    Pe râul Bahlui:

  1. amonte Pod Metalurgiei;
  2. în zona podului Holboca.

În cursul zilei de astăzi, 24 februarie 2017, au fost semnalate, în continuare, irizații de ulei și hidrocarburi, pe cursul râului Bahlui și Jijia, până la confluența cu râul Prut. Totodată, a fost continuată acțiunea de împrăștiere a 600 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Din cauza efectului presiunii ghețurilor, barajele absorbante sunt afectate și necesită refaceri periodice.

Sunt în curs de amplasare încă două baraje suplimentare, pe râul Jijia, amonte de confluența cu râul Prut (zona pod Moreni).

 

 

 

 

 

SURSĂ: AGENȚIA NAȚIONALA APELE ROMÂNE