Imprimă această pagină
Miercuri, 15 Februarie 2017 13:35

Administrația Națională Apele Române intervin pentru a reduce efectele produse de către blocajele de ghețuri

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, din data de 12 februarie 2017, prin care s-au aprobat intervențiile mecanizate pe râurile Bistrița și Dorna, ministrul Apelor și Pădurilor -  doamna Adriana PETCU a  solicitat Directorului General al Administrației Naționale ”Apele Române”, intervenția în regim de urgență cu utilaje terasiere și mijloace de transport de mare capacitate. Drept urmare, în data de 13 februarie 2017, A.N. ”Apele Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Siret a relocat excavatoare cu braț lung de la SGA Vrancea și Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Pentru asigurarea accesului utilajelor în zona de intervenție, de la confluența râului Dorna cu râul Bistrița, au fost realizate lucrări de defrișare și terasamente de către Formația de Intervenție Câmpulung Moldovenesc din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava.

Acțiunea de intervenție începută, astăzi, 14 februarie 2017, a constat în prima etapă în realizarea unui șenal de scurgere a apelor prin îndepărtarea ghețurilor râului Bistrița, din aval către amonte spre zona de confluență. Acțiunea s-a realizat simultan de pe ambele maluri de către excavatoarele cu braț lung.

 

În etapa a doua, un buldozer, două excavatoare și două basculante de 16 tone de la SGA Suceava au asigurat sistematizarea ghețurilor și relocarea acestora, în zone care să permită topirea lentă a acestora în afara albiei minore.

În situația, în care, debitele vor înregistra o creștere suficientă pentru  asigurarea scurgerii ghețurilor, cu sprijinul IJSU Suceava, se va proceda la explozii controlate în vederea asigurării scurgerii apelor printre ghețuri.

Sectorul aval al râului Bistrița până la acumularea Izvorul Muntelui este supravegheat în permaneță de către personalul SGA Neamț. Sunt pregătite pentru eventuale intervenții Formațiile Bistrița amonte și Moldova Ozana (cca 20 persoane), dotate cu autoutilitare, generatoare și proiectoare, saci, și alte unelte specifice.

În functie de evoluția fenomenelor de iarnă produse de aglomerările de ghețuri, Administrația Națională ”Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Siret prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț, împreună cu autoritățile locale și IJSU asigură monitorizarea sectorului râului Bistrița, cuprins între localitatea Vatra Dornei și acumularea Izvorul Muntelui, și acționează operativ conform procedurilor în vigoare.

     SURSĂ: Compartimentul de Comunicare și Relații cu Presa,Administrația Națională Apele Române