Imprimă această pagină
Vineri, 10 Februarie 2017 14:03

Schimbările climatice prezintă riscuri tot mai mari pentru ecosisteme, sănătatea umană și economie în Europa

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regiunile Europei se confruntă cu creșterea nivelului mărilor și  cu schimbări meteorologice extreme, cum ar fi  valuri de căldură mai intense și mai frecvente, inundații, secete și furtuni din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu. Raportul evaluează ultimele tendințe și proiecțiile privind schimbările climatice și impactul acestora în Europa și constată căeste nevoie de  strategii, politici și măsuri ce  vor fi esențiale pentru a atenua aceste efecte.

"Schimbările climatice vor continua timp de mai multe decenii de acum încolo.Amploarea viitoarelor schimbări climatice și impactul acestora va depinde de eficiența punerii în aplicare a acordurilor noastre globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar, de asemenea, trebuie să ne asigurăm că avem strategii de adaptare corecte și politici în vigoare pentru a reduce riscurile de la extreme climatice actuale și proiectate. '-Hans Bruyninckx, Director Executiv EAA

Schimbările observate ale climei  au deja un impact amplu asupra ecosistemelor, economiei și asupra sănătății umane și a bunăstării în Europa, potrivit raportului "Schimbările climatice, impactul și vulnerabilitatea în Europa 2016". Înregistrări noi continuă să fie stabilite la temperaturile globale și europene, nivelul mării și a nivelului  scăzut al mării  de gheață în Arctica. Pattern-urile de precipitații se schimbă, ceea ce face, în general,ca  regiunile umede din Europa să fie și mai umede,iar  regiuni uscate să fie tot mai uscate. Volumul glaciar și stratul de zăpadă sunt în scădere. În același timp, extremele legate de climă, cum ar fi valurile de căldură, precipitațiile mai abundente și seceta,determină o  creștere în frecvență și intensitate în multe regiuni. Proiecțiile climatice îmbunătățite oferă dovezi suplimentare că extremele legate de climă vor crește în multe regiuni europene.

Toate regiunile europene sunt vulnerabile la schimbările climatice, dar unele regiuni vor avea mai multe efecte negative decât altele. Europa de Sud și de Sud-Est se presupune a fi un punct de acces la schimbările climatice, iar zonele acestea sunt   de așteptat să se confrunte cu cel mai mare număr de efecte adverse. Această regiune se confruntă deja cu  creșteri mari  de căldură și  cu o scădere a  nivelului precipitațiilor și a  debitelor râurilor, care au sporit riscul de secetă mai severă, recoltele mai puține, pierderea biodiversității și incendiile forestiere.

De asemenea,valurile de căldură  tot mai frecvente și modificări ale distribuției bolilor infecțioase sensibile la climă sunt de așteptat să crească riscurile pentru sănătatea umană și bunăstarea.

 

Pentru mai multe informații, accesați sursa:

http://www.eea.europa.eu/highlights/climate-change-poses-increasingly-severe