Imprimă această pagină
Joi, 05 Noiembrie 2015 10:44

Proiect LIFE+ Natura privind protejarea speciei de Dumbrăveancă, implementat de APM Satu Mare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Începând cu anul 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare implementează ca și partener, proiectul ROLLER LIFE+ :"Conservation of the European Roller (Coracias garrulus) in the Carpathian Basin" - Protejarea Dumbrăvencei în Bazinul Carpatic (LIFE13 NAT/HU/000081) cu aria de implementare SPA-urile din Câmpia de Vest.

Scopul proiectului este întărirea populației de dumbrăveancă în Bazinul Carpatic și asigurarea conservării favorabile pe termen lung a acestei specii, prin implementarea unor măsuri de conservare potrivite. Perioada de implementare a proiectului este 1.09.2014 - 31.03.2020, iar valoarea proiectului pentru APM Satu Mare este 611.683 euro (din care 283.000 euro cofinanțare și 328.683 euro fonduri UE).

Proiectul este finanțat prin fonduri europene prin Programul Life+Natura, un instrument financiar pentru mediu și are ca scop conservarea naturii. Ținta proiectelor pe acest domeniu sunt investițiile durabile pe termen lung în siturile Natura 2000 și acțiunile de conservare a speciilor și habitatelor menționate în Directivele “Păsări” și “Habitate”.

Pe parcursul proiectului, experții din România și Ungaria abordează problema din mai multe perspective, derulând activități diverse:

 • reconstrucții de habitate demonstrative și plasarea de cuiburi artificiale;
 • promovarea metodelor agricole benefice pentru păsări în cadrul programului Fermieri pentru Dumbrăveancă;
 • dotarea unui număr de 40 exemplare cu transmițătoare satelitare în vederea cartării traseelor de migrație și cartierelor de iernare a speciei;
 • informarea și conștientizarea comunității privind importanța protejării speciei

În primul an de implementare APM Satu Mare a desfăşurat următoarele activităţi:

 • monitorizarea arborilor care reprezintă habitate favorabile pentru dumbăveancă în SPA- urile Pădurea Cefa - Pădurea Rădvani, Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, Lunca Mureşului Inferior, Lunca Timişului, activitate care s-a realizat împreună cu partenerii din proiect Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”. Observațiile din teren au demonstrat că arborii existenți sunt într-un număr destul de mic, fapt care denotă importanța realizării de noi habitate prin crearea de pâlcuri de pădure și de perdele forestiere în aria de implementare a proiectului.
 • aplicarea de chestionare grupului ţintă din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş cu privire la proiect și importanța protejării speciei Dumbrăveanca în vederea realizării unui studiu socio-economic cu privire la impactul proiectului asupra comunității.
 • realizarea şi montarea a 30 panouri de informare pentru înștiințarea populației privind importanța speciei ”Dumbrăveanca” și a rețelei Natura 2000, în 30 de localități din județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiş. La alegerea locurilor de amplasare a panourilor informative pentru care s-au primit sprijinul autorităților publice locale din cele 30 de localități, s-a ținut cont ca acestea să fie în zone cu vizibilitate, pe artere circulate de pe domeniul public, astfel încât informația să poată ajunge la un număr cât mai mare de cetățeni. La finalizarea montării panoului în localitatea Andrid, județul Satu Mare, s-a organizat o întâlnire cu reprezentanții autorității publice locale și ai Școlii Gimnaziale Andrid, întâlnire în cadrul căreia s-a prezentat stadiul și beneficiile proiectului ROLLER Life+.
 • activităţi de informare şi conştientizare s-au desfăşurat cu ocazia evenimentelor: Zilei Mondiale a Păsărilor, Zilei Mondiale a Mediului, Zilele Culturale Partium. Scopul acestor acţiuni a fost sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța protejării speciei de dumbrăveancă şi a reţelei Natura 2000. Persoanele interesate au purtat discuții cu membrii echipei de proiect și le-au adresat întrebări referitor la dumbrăveancă, la proiectul de conservare, dar și despre Rețeaua Natura 2000. Copii interesați au avut posibilitatea de a rezolva puzzle-uri cu dumbrăveanca în timp ce obțineau informații generale despre această specie iar pentru sârguința și istețimea de care au dat dovadă au fost recompensați cu o mică amintire- o insignă cu poza dumbrăvencei.

Următoarele activităţi care se vor desfăşura în cadrul proiectului vor viza:

 • realizarea de materiale promoţionale care vor fi utilizate în viitor la întâlnirile organizate cu grupul ţintă al proiectului (reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai ONG-urilor, fermieri, elevi)
 • întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai ONG-urilor, fermieri, privind mediatizarea proiectului. Promovarea metodelor agricole benefice pentru păsări în cadrul programului Fermieri pentru Dumbrăveancă
 • identificarea şi stabilirea locaţiilor în care se vor realiza pâlcurile de pădure de 0,04 ha