Imprimă această pagină
Joi, 15 Octombrie 2015 11:55

„Sălile de clasă ale Naturii” din provincia spaniolă Murcia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând cu anul 2006, peste 66.000 de copii din Spania, de la grădiniță la clasa a VIII-a, au avut parte de lecții privind responsabilitatea față de natură – ținute în aer liber. Ei au învățat la fața locului (în păduri, grădini, un parc natural montan, zone mlăștinoase și deșertice) despre legătura între problemele mediului și modul de viață al fiecăruia.

Oricât de frumos ar fi decorată o sală de clasă, oricâtă aparentă libertate li s-ar oferi școlarilor - de pildă, de a se așeza pe bănci sau pe podea - și oricâte imagini le-ar fi proiectate, cu greu ar putea copiii din zilele noastre, mai ales dintre cei care cresc în orașe, să se simtă de parcă s-ar afla chiar în locul despre care li se vorbește.

Cum să sensibilizezi un prichidel asupra problemelor unei arii protejate, deși el nu a pășit niciciodată în mediul respectiv? Cum să învețe să nu își arunce la întâmplare gunoaiele, dacă nu îi arăți unde se cunosc efectele acelor deșeuri? Sau cum să-i cultivi simțul responsabilității față de un ecosistem fragil dacă nu l-a văzut niciodată?

La astfel de întrebări au încercat să răspundă responsabilii din Direcția Generală Mediu Înconjurător a regiunii Murcia (sud-estul Spaniei, 1,4 milioane de locuitori) printr-o campanie inedită de conștientizare a problemelor mediului. Din 2006, inițiativa a avut la dispoziție un buget de 2,81 milioane de euro, din care 2,25 milioane sunt „bani europeni” din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Intitulată „Sălile de clasă ale Naturii” (Las Aulas de la Naturaleza) campania și-a propus scoaterea elevilor în aer liber – cel puțin pentru lecții de două ore sau în excursii de 2-3 zile. Cursurile conțin și scurte prelegeri, ca la școală, dar sunt cu precădere interactive: copiii sunt puși să observe, să descopere, să se organize în echipe, să își sistematizeze observațiile și să propună soluții.

De pildă, elevii au ocazia să vadă din ce râuri provine „apa de la robinet” și cât de mult scade debitul lor în zilele toride. Ei pot participa la acțiuni de ecologizare sau să vadă cum arată „pe viu” zonele cele mai vulnerabile la acțiunea omului: parcul regional Sierra Espuña (unde cresc 36 de specii de plante protejate), văi odinioară verzi unde acum înaintează deșertul, zone mlăștinoase, pășuni, plaje și păduri.

Material realizat de Bogdan Munteanu, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Articole înrudite