• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Joi, 15 Octombrie 2015 11:15

Nouă descoperire despre dinozauri: aveau atât sânge rece, cât și cald

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un nou studiu sugerează că dinozaurii aveau atât sânge rece, cât și cald, informează Daily Mail.

Cercetătorii de la Universitatea din California (UCLA) au studiat găoace fosilizate de dinozauri descoperite în Argentina și Mongolia și au determinat temperatura la care ouăle s-au format.

”Această tehnică ne oferă informații despre temperatura internă a corpului femelei atunci când se afla la ovulație”, a declarat Aradhna Tripati, co-autor al studiului.

Noile descoperiri arată că cel puțin jumătate din speciile de dinozaur aveau capacitatea de a-și crește temperatura corpului cu ajutorul surselor de căldură din mediul înconjurător, în timp ce cealaltă jumătate din specii aveau caracteristici specifice păsărilor.

Găoacele provenite din Argentina și analizate de oamenii de știință au o vechime de aproximativ 80 de milioane de ani și provin de la titanosaur sauropod, specia care include unele dintre cele mai mari creaturi ce au locuit pe Pământ.

Găoacele descoperite în Mongolia provin de la oviraptorid theropod, dinozauri mai mici înrudiți cu Tyrannosaurus rex și păsările, și au aproximativ 70-75 de milioane de ani.

”Cercetările arată că unii dinozauri nu erau complet endotermi. Este posibil să fi fost intermediari - undeva între crocodilii și păsările moderne”, spune Robert Eagle, cercetător la UCLA.

Studiul reprezintă prima măsurare directă a temperaturii corpului la două tipuri de dinozaur și arată clar că acestea sunt distincte.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: