• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Joi, 08 Octombrie 2015 10:07

Pădurea lineară din Paris, proiect îndrăzneț pentru un viitor eco

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Când vine vorba despre atracția pe care o răspândește Parisul, nu numai istoria își spune cuvântul ci, mai nou, zone și cartiere în care Primăria, în colaborare cu diferite ONG-uri și firme de construcții, a început să pună în aplicare proiecte de anvengură pentru mediu, cum ar fi cel din nord-estul orașului.

Pădurea lineară – unica din Paris

Alături de Metrobosco - o pădure care înconjoară orașul Milano- și pădurea urbană din Portland, Oregon, pădurea lineară din jurul Parisului este un vis deja devenit realitate, începând cu anul 2012. Pe o suprafață de 11.500 m² de teren care până de curând nu prezenta niciun interes pentru autorități, au fost plantați în jur de 2.900 de puieți de tei, arțari, cireși, arbuști, plante perene și soiuri cățărătoare. Pădurea-promenadă face legătura între Porte de la Villette și Port de la Chapelle și se preconizează că în 2030 va arăta ca un habitat natural în care forma terenului permite colectarea apei provenite de la ploi, iar copacii sunt suficient de distanțați pentru a favoriza dezvoltarea unei vegetații bogate.

Biodiversitate sub trei forme

Primul tip de mediu forestier apare sub forma unei prerii presărate în principal cu arțari tineri de 4-6 metri, pietre și plante, pe toată lungimea pădurii, continuată de partea mai densă, cu o zonă umedă (prin forma specială a terenului), ce permite dezvoltarea unor plante cu flori. Ultima parte, care începe de pe canalul Saint-Denis, este cea mai bogată în copaci, unde din loc în loc poți vedea plăcuțe indicatoare pe care sunt scrise informații despre talia arborilor, vârsta și etapele de creștere a acestora.

Lățimea pădurii este și ea împărțită în două zone, despărțite între ele mai întâi de un zid din sârmă umplut cu pietriș și pământ, pe care cresc plante agățătoare. Zona nu este accesibilă pietonilor, permițând existența unui mediu natural aproape sălbatic, dedicat numai animalelor. Acesta este la rândul lui despărțit de partea carosabilă printr-un alt zid, cu rolul de a izola fonic locuințele de zgomotul urban. În acest mod, pădurea lineară face trecerea între „gri“ și „verde“, între civilizația modernă de beton, metal și sticlă și vegetația plină de viață care permite oamenilor să se reîntoarcă la natură. Aleile construite dintr-un tip de sol care amintește de cel al pădurilor montane pot fi străbătute la pas ori cu bicicleta, oferind celor care se plimbă o ocazie de relaxare sau de a presta o activitate sportivă.

Material realizat de Alina Ilie, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55