• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Marți, 29 Septembrie 2015 15:21

Campanie de strângere de fonduri pentru Pădurea Crăiască din Maramureșul istoric

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul de Ecologie și Turism Maramureș, WWF-România și Asociația de Ecoturism din România, lansează o campanie de strângere de fonduri pentru proiectul Poteca de povești din Pădurea Crăiască.

Pădurea se află lângă stațiunea Ocna Șugatag, în centrul destinației ecoturistice Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureșul istoric. Este o pădure cu arbori seculari și o populație foarte bogată de păsări, dar care momentan nu este valorificată ca obiectiv turistic sau loc de recreere pentru localnici, în ciuda apropierii de stațiune.

Proiectul constă în amenajarea unei poteci de vizitare prin pădure, cu marcaje și panouri de ghidareă prin locurile permise. Proiectul include și un pachet educativ pentru școlile din Ocna Șugatag și din celelalte localități din destinație, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe potecă și diverse materiale de tip „recuzită” (cum ar fi planșe cu specii, modelaje). Manualul va conține lecții interactive inspirate de poveștile pădurii și va fi utilizat de profesori în programe de educație non-formală precum „Școala altfel”, pentru a crea experiențe interesante pentru elevi, în mijlocul Pădurii Crăiești.

Suma necesară realizării proiectului este de 4.100 de euro, din care contribuția locală este de 15%. Cele trei organizații și-au propus să strângă restul de fonduri din donații, ce pot fi făcute pe platforma românească de crowdfunding „We are here”, la linkul http://www.wearehere.ro/p/poteca-de-povesti, în perioada 28 septembrie – 12 noiembrie 2015.

Pădurea Crăiască are 49 ha și din cauza restrângerii treptate a suprafeței împădurite din Maramureș a rămas izolată de alte păduri din jur. Pădurea nu este cu adevărat integrată nici în circuitul turistic, și nici nu se regăsește între preferințele de petrecere a timpului liber ale localnicilor, din pricina lipsei unei infrastructuri de vizitare. Pădurea a devenit în 1964 rezervație de semințe pentru speciile de stejar și larice, iar în anul 2000 a fost declarată arie naturală protejată. Aceasta se află în proprietatea Ocolului Silvic Mara și sub custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului.

Pădurea Crăiască este cunoscută pentru asocierea neobișnuită de specii de arbori: stejar, gorun și larice, care vegetează alături de carpen, cireș sălbatic, alun, mur. Aici există încă multe exemplare monumentale de stejar, cu vârste de peste 200 de ani, înălțimi de 30 m și diametre de 2 m. În pădure există și o populație diversă și abundentă de păsări: 51 de specii, între care și specii rare/vulnerabile ca vânturelul roșu, turturica, pupăza, ciocănitoarea de stejar sau ciocârlia de pădure.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55