• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Miercuri, 23 Septembrie 2015 10:24

23 septembrie, echinocțiul de toamnă 2015

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echinocțiul de toamnă al anului 2015 are loc miercuri, 23 septembrie, momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Începând de astăzi, durata zilelor scade treptat, iar nopțile sunt din ce în ce mai lungi, până la solstițiul de iarnă, ce va avea loc pe 22 decembrie.

La momentul echinocțiului de toamnă (23 septembrie, ora 11:20), longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, informează Observatorul Astronomic Vasile Urseanu.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55