• Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Miercuri, 05 August 2015 10:55

Ljubljana, prima capitală UE parte a iniţiativei „Zero Waste”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Capitalei îşi propune să ajungă la un nivel de 78% în colectarea selectivă de acum în zece ani şi să reducă de la 121 kg (în 2014) la 60 kg (în 2025) pe an cantitatea de deşeuri reziduale pentru fiecare locuitor. Capitala Sloveniei şi-a asumat principiile stricte ale coaliţiei Zero Waste Alliance International: eliminarea deşeurilor fără a amenaja noi gropi de gunoi şi fără a construi noi incineratoare.

În 2004, când a fost lansat, „Zero Waste” (n.r. zero deşeuri - ZW) nu părea decât o filosofie ruptă de realitate într-o lume în care deşeurile erau privite ca un „rău inevitabil” al dezvoltării. Conceptul propunea „elaborarea de produse şi procese care să reducă volumul şi toxicitatea deşeurilor, nu să le ardă sau să le îngroape”.

De-a lungul anilor, ZW a evoluat „într-o strategie, un set de instrumente practice care caută să elimine deşeurile, nu să le gestioneze”, conform Zero Waste Alliance International (ziwa.org). Treptat, s-a dovedit că ideea poate prinde viaţă. De pildă, cei 47.000 de locuitori ai oraşul italian Campannori au ajuns la o colectare selectivă de 80% şi doar 18% dintre deşeurile produse anual nu pot fi refolosite, reciclate sau compostate, ci ajung la groapa de gunoi. Până în 2020, se speră atingerea obiectivului de 0% deşeuri.

Deşi promiţător, exemplul micului oraş din Toscana era minimalizat de sceptici: „aşa ceva nu se poate decât în comunităţile mici”, prin colectare din uşă în uşă. Iată că, din toamna lui 2014, capitala slovenă Ljubljana a acceptat provocarea de a transpune în practică principiile ZW într-o capitală UE.

Aflată în inima ţării, ca un punct de convergenţă între spaţiul cultural slav, italian şi germanic, muncipalitatea de circa 283.000 de locuitori (360.000 împreună cu nouă localităţi adiacente) este deja unul dintre cele mai curate oraşe europene.

Totuşi, la momentul aderării la UE (mai 2004), puţină lume din oraş auzise măcar despre colectare separată a deşeurilor. Un deceniu mai târziu, gradul de colectare selectivă depăşise cu 20% media UE, iar nivelul de reciclare era cu 10% peste ţintele UE stabilite pentru anul 2020. În aceste condiţii, autorităţile locale au acceptat provocarea de a reduce şi mai mult impactul asupra mediului, prin implementarea principiilor ZW.

Astfel, nivelul colectării selective în oraş ar trebui să ajungă de la 61% (în 2014) la 78% (în 2025), respectiv la 80% (în 2035). Cantitatea de deşeuri reziduale ar urma să scadă de la 121 kg în prezent la 60 kg (în 2025), respectiv 50 kg (în 2035). Obiectivele vor fi atinse prin construirea unui “centru regional de gestionare a deşeurilor, care va include instalaţii pentru valorificare materială şi tratament biologic şi compostarea deşeurilor”, ne-a declarat Erika Oblak, coordonator Zero Waste Slovenia.

Material realizat de Bogdan Munteanu, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Ultima modificare Miercuri, 05 August 2015 11:09

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55