Imprimă această pagină
Vineri, 17 August 2012 19:54

Principalele surse de poluare atmosferică

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Transporturile

Transporturile sunt, după cum bine ştiţi, o altă importantă sursă de poluare. Astfel, în S.U.A. 60% din totalul emisiilor poluante provin de la autovehicule, iar în unele localităţi ajung chiar şi până la 90%. Autovehiculele care funcţionează cu motor cu combustie sunt un factor poluant care este luat din ce în ce mai mult în seamă. Oraşele mari sau aglomeraţiile urbane dense sunt afectate în mare măsură de transporturile cu eliberare de noxe.

Erupţiile vulcanice

Erupţiile vulcanice generează produşi gazoşi, lichizi şi solizi care schimbă local nu numai micro şi mezorelieful zonei în care se manifestă, dar exercită influenţe negative şi asupra purităţii atmosferice. Cenuşa vulcanică, împreună cu vaporii de apă, praful vulcanic şi alte numeroase gaze, sunt suflate în atmosferă, unde formează nori groşi care pot pluti până la mari distanţe de locul de emitere.

Industria - sursa de poluare

Industria este, la momentul actual, principalul poluant la scară mondială. Emisiile sunt substanţe eliberate în atmosferă de către uzine sau alte centre. Procedeele de producţie industrială eliberează emisiile, care se redepun în cazul în care nu există filtre pentru epurarea gazelor reziduale. Substanţele specifice sunt atunci eliberate şi pot provoca local catastrofe. În momentul procesului de combustie, substanţele gazoase, lichide şi solide sunt eliberate în atmosferă de furnale.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46