Imprimă această pagină
Miercuri, 13 Iunie 2012 18:50

Impedimente în colectarea selectivă din România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ceea ce priveşte reciclarea materiilor organice şi transformarea lor în compost, în România nu s-a reuşit aproape deloc valorificarea acestor deşeurilor, în timp ce media europeană este de 18%. Potrivit legislaţiei europene, România va trebui să recicleze 50% din deşeurile municipale până în 2020. Un impediment în colectarea selectivă poate fi faptul că problema deşeurilor este tratată neunitar la nivel naţional, ea intrând mai mult în responsabilitatea administraţiilor locale, astfel că în diferite zone din ţară există diferite sisteme de management al deşeurilor (fapt care poate crea confuzie) sau chiar nu există colectare selectivă deloc. Pe de altă parte însă, anumite zone impun într-adevăr abordări diferite legate de logistica operaţiunilor de colectare, pentru că au particularităţi diferite. Diferenţele apar mai ales între zonele rurale şi cele urbane, între regiuni cu diferite de densităţi ale populaţiei, între oraşele foarte „urba-nizate” şi oraşele mai aerisite, unde spaţiul liber disponibil este mai mare. O altă problemă o reprezintă interesul scăzut din partea decidenţilor politici de la nivel naţional, şi factorilor de  decizie de la nivelul administraţiei locale.

 

Deşi cele mai multe ţări occidentale au deja un sistem de colectare selectivă a deşeurilor bine pus la punct şi eficient în strângerea gunoiului de la populaţie pe diferite cateogorii de materiale, România este încă la început  cu tot acest proces  de management al deşeurilor.

În jur de 99% dintre toate deşeurile municipale din România merg la groapa de gunoi. Procentul de reciclare în ţara noastră este de aproximativ 1% (conform EUROSTAT), în contextul în care media europeană este de 24%.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46