• 1150 X 350
  • Web Abonament
  • EIT Webbanner
  • Webbanner Saci
  • 1
Marți, 25 Octombrie 2011 06:14

„La nivelul Europei, legislaţia trebuie adaptată pentru fiecare ţară parte”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din punctul dumneavoastra de veder care consideraţi că sunt cele mai importante probleme de mediu cu care se confruntă lumea în prezent?
Să reuşim să asigurăm o educaţie ecologică mai bună pentru tânăra generaţie. Educaţia ecologică trebuie să înceapă chiar din copilărie. În prezent, viaţa nu este „adaptată” la problemele legate de mediu - oamenii ştiu foarte puţin despre aceste lucruri, un exemplu fiind colectarea selectivă a deşeurilor. Este extrem de util să-i învăţăm pe tinerii despre importanţa mediului înconjurător.

Ce fel de soluţii adoptă companiile în relaţia cu părţile interesate (asociaţii, autorităţi locale, ONG, primării etc.), în special în cazul în care activitatea acestora ridică obiecţii şi generează conflicte din cauza impactului asupra mediului?
Aceasta depinde de tipul investiţiei. În Franţa, de exemplu, este aproape imposibil să construieşti un incinerator nou. Influenţa localnicilor este extrem de mare.

Există foarte puţine domenii care să indice necesitatea colaborării internaţionale cu claritatea cu care o face protecţia mediului. Ne puteţi spune care sunt cele mai importante?
La nivelul Europei, legislaţia trebuie adaptată pentru fiecare ţară în parte. Din acest motiv, ţările pun în practică legislaţia fiecare în felul său. Legislaţia este aceeaşi în Germania, Franţa etc. Dar, de exemplu, nu există graniţe în ceea ce priveşte poluarea aerului, astfel încât lucrurile sunt destul de dificile - aplicăm legi stricte în Germania, dar dacă acest lucru nu este valabil şi în alte ţări, atunci problema este destul de serioasă.

În calitate de membru al Federaţiei Europene a Asociaţiilor Profesioniştilor în Protecţia Mediului, care credeţi că sunt măsurile urgente pe care trebuie să le ia companiile mari poluatoare sau cele mari consumatoare de energie?
Să elimine producţia de CO2 şi să utilizeze noi procese pentru a reduce poluarea aerului.

Care sunt cele mai recente inovaţii privind protecţia mediului care v-au atras atenţia?
În ultimii 2 ani s-au înregistrat mai puţine inovaţii la nivelul tuturor ţărilor. Proiectele au adus mai degrabă îmbunătăţiri ale tehnologiilor existente şi mai puţine inovaţii. Aceasta este adevărata problemă, nu situaţia economică existentă la nivel european. Un aspect esenţial îl constituie faptul că este dificil să găsim specialişti în domeniul protecţiei mediului. O problemă o constituie însă şi pregătirea academică. Astăzi există foarte puţini experţi în protecţia mediului. Şi ar mai fi şi resursele umane - foarte puţine persoane sunt interesate de acest tip de probleme. Atunci când vorbim cetăţenilor obişnuiţi despre poluare, aceştia nu sunt interesaţi de acest subiect. Vorbim foarte mult despre mediu, dar facem foarte puţin să îl protejăm.

 

-    este de părere Bruno Weinzaepfel - Vicepreşedinte al European Network of  Environmental Professionals şi Vicepreşedinte al AFITE (Asociaţia Franceză a inginerilor şi tehnicienilor din domeniul mediului)


Când a fost înfiinţată organizaţia AFITE şi care este rolul acestei organizaţii în Franţa?
AFITE a fost înfiinţată cu mai mult de 30 de ani în urmă, în 1979, cu sprijinul Ministerului Mediului. Este o asociaţie care îşi desfăşoară activitatea în strânsă colaborare cu Guvernul, iar membrii săi provin în special din societăţile industriale. În cea mai mare parte, membrii AFITE sunt specialişti pe probleme de mediu. Această asociaţie poate oferi informaţii avizate privind protecţia mediului înconjurător. Şi, cel mai important, noi asigurăm legătura dintre zona industrială şi Guvernul francez. Suntem complet independenţi, dar participăm la foarte multe întâlniri care vizează dezvoltarea noii legislaţii. Formulăm propuneri din mediul industrial, pe care la transmitem Guvernului, întrucât cunoaştem foarte bine ce se întâmplă în acest sector şi suntem în măsură să oferim sfaturi avizate.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55