• Maec2
  • Web Abonament
  • EIT Webbanner
  • Webbanner Saci
  • 1
Miercuri, 07 Septembrie 2011 23:55

Salcia energetică – în curând noul combustibil al centralei de la Govora

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noile cazane vor produce simultan energie electrică şi termică, fără să polueze atmosfera, vor avea o capacitate de 50 de tone/ora şi vor folosi drept combustibil salcia energetică. Cenuşa rezultată în urma acestui proces poate fi utilizată drept îngrăşământ în agricultură.

Salcia energetică va fi cultivată pe un teren cu suprafaţa de 20 de hectare, aflat în apropierea CET Govora, teren care aparţine Universităţii din Craiova. Durata de exploatare a unei culturi de salcie energetică poate depăşi 20 de ani. Întregul program se va derula ca un parteneriat între Universitatea din Craiova şi Consiliul Judeţean Vâlcea. Cazanele pe biomasă vor funcţiona la CET Govora din anul 2013.

Centrala de la Govora, care utilizează în prezent, drept principal combustibil, lignitul - materie primă extrem de poluantă, ar deveni primul producător de energie pe bază de salcie din România.

Salcia energetică, originară din Suedia, este o sursă alternativă de energie asemănătoare combustibililor fosili (cărbuni, păcura, petrol). Marea diferenţă dintre salcie şi cărbuni o reprezintă emisiile poluante eliberate în atmosfera. Arderea salciei în forma brută sau peletizată are emisii apropiate de zero. Pe plan mondial şi zonal în ţările UE se încearcă înlocuirea surselor energetice fosile cu surse alternative (eoliene, solare, arderea de culturi energetice).

Centrala electrică CET Govora va fi modernizată prin instalarea unor cazane de abur cu funcţionare pe biomasă. CET Govora este subordonata Consiliului Judeţean Vâlcea şi asigură serviciile de termoficare pentru municipiul Râmnicu Vâlcea.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55