Imprimă această pagină
Luni, 08 August 2011 08:40

Produsele eco din România - apreciate mai mult de străini

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), aproximativ 1% din producţia bio din ţara noastră este consumată intern, cea mai mare parte fiind exportată în alte ţări din vestul Europei şi în SUA, unde este şi procesată. România a exportat, în 2010, produse bio în valoare de 150 de milioane de euro, în timp ce importurile din aceeaşi categorie s-au ridicat la 35 de milioane de euro. În coşul bio românesc găsim cereale – grâu, floarea soarelui, porumb, soia, fructe de pădure, miere de albine, ceai şi brânzeturi – lapte, brânză, cascaval, smântână, unt. Conform MADR, producătorii bio primesc o subvenţie între 153 de euro şi 400 de euro/hectar, în funcţie de tipul culturii, cel mai mult fiind pentru livezi.

România produce unele dintre cele mai căutate produse eco din Europa, dar românii nu profită de ele.  Aşa că merg toate la export,  bucurându-se de ele francezii, englezii şi italienii. În Italia, un kilogram de mere eco produse în Arad costă aproximativ nouă lei. La noi, nu se vând nici cu trei lei. Doar în judeţul Arad există 98 de ferme ecologice, 80% din ce produc acestea pleacând la export. Pentru străini preţul mai piperat şi aspectul produselor micuţe şi imperfecte ca formă sunt sinonime cu sănătatea.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), suprafaţa de teren cultivată în sistem ecologic a crescut în ultimii zece ani de aproximativ 15 ori, ajungând anul trecut la 260.000 de hectare, ceea ce reprezintă aproape 2% din totalul producţiei agricole. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit 2,113 milioane de euro agricultorilor din sectorul ecologic, din care 1,823 milioane de euro pentru exploataţii de producţie vegetală, iar restul pentru cele din domeniul creşterii animalelor. Plăţile aferente ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). De suma totală plătită au beneficiat 791 de exploataţii din producţie vegetală şi 276 de exploataţii din domeniul creşterii animalelor. Potrivit HG nr. 759/2010 cu modificările şi completările ulterioare, ajutorul specific a fost acordat pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită perioadă de conversie, cu obligativitatea menţinerii exploataţiilor în sistemul de agricultură ecologică pe o durată de cinci ani.

În cazul României s-a vorbit deseori despre posibilitatea ca agricultura ecologică să devină un domeniu de nişă pentru producătorii autohtoni. Din păcate, produsele bio româneşti nu au succes pe piaţa noastră, românii neavând încă un interes major pentru aceste produse, considerndu-le scumpe. Dacă ne gândim că pe termen lung, consumarea unor produse bio asigură o viaţă sănătoasă într-un mediu poluat şi stresant,  preţul acestor produse este nu este deloc mare.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46