• Maec2
  • Web Abonament
  • EIT Webbanner
  • Webbanner Saci
  • 1
Luni, 08 August 2011 08:19

Acţiuni derulate de G.N.M. – C.R. Cluj cu ocazia Anului Internaţional al Pădurilor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Dacă la nivel de UE suprafaţa pădurilor ocupă 41%, în Romaânia suprafaţa ocupată de păduri reprezintă doar 21% din suprafaţa totală a ţării (raport Eurostat 2011), mult sub media UE, ceea ce ne face să ne gândim nu numai la protejarea suprafeelor existente, ci şi la împădurirea unor suprafeţe noi (terenuri degradate, suprafeţe defrişate etc.) care să ne aducă cât mai aproape de media UE.

În acest sens, la nivel naţional Garda Naţionala de Mediu (GNM) a demarat încheierea unor protocoale cu I.T.R.S.V., Jandarmeria Română, I.G.P.R., R.N.P.- Romsilva, acţiunea „SCUTUL PĂDURII”, precum şi controale tematice – acţiuni care se vor desfăşura pe tot parcursul anului.

Comisariatul Regional Cluj (CR) a efectuat în primul semestrul al anului 2011 un număr de 112 controale la activităţile de silvicultură şi exploatare masa lemnoasă. În cadrul acestor acţiuni au fost aplicate un număr de 19 sancţiuni, din care 12 amenzi cu o valoare de 121.000 lei. Contravenţiile au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei de mediu, în general pentru lipsa autorizaţiei de mediu, gestionarea defectuoasă a deşeurilor şi nedepunerea declaraţiilor la fondul de mediu.

În cadrul acestor inspecţii s-a urmărit autorizarea din punctul de vedere al protecţiei mediului a activităţilor de silvicultură, exploatare forestieră, tăierea şi rindeluirea lemnului, activităţi considerate cu impact asupra mediului, conform Ordinului 1798/2007 privind procedura de emitere a autorizaţiei de mediu.

Totodată s-au verificat şi condiţiile în care funcţionează aceste activităţi urmărindu-se cu precădere o gestionare corectă a deşeurilor rezultate şi modul de exploatare a pădurilor, mai ales în vecinătatea ariilor naturale protejate. De asemenea s-a urmărit şi depunerea declaraţiilor la fondul de mediu de către proprietarii/ administratorii pădurii, aceştia fiind obligaţi să plătească o contribuţie de 2% din valoarea de vânzare a masei lemnoase.

O modificare importantă a Ordinului nr. 1798/2007 a avut loc în luna mai 2011, prin care obligaţia de a solicita şi de a obţine autorizaţia de mediu revine titulariilor activităţilor de exploatare forestieră, chiar dacă activitatea este prestată la alţi beneficiari. Până în luna mai, obligaţia de a solicita autorizaţie de mediu revenea proprietarilor/ administratorilor de păduri, iar autorizaţia de mediu era eliberată pe unitate de producţie/bază.

Şi în semestrul doi se vor desfăşura astfel de acţiuni prin care se va urmări respectarea legislaţiei în domeniu, determinarea agenţilor economici de a-şi obţine actele de reglementare privind protecţia mediului, aplicarea de sancţiuni acolo unde este cazul.

Avem convingerea că numai prin acţiuni comune şi ferme, prin implicarea tuturor instituţiilor şi a factorilor interesaţi (inclusiv voluntari de mediu – corpuri care sunt funcţionale la C.R. Cluj, O.N.G, asociaţii) vom putea spune la sfârşitul anului 2011, că într-adevar Anul Internaţional al Pădurilor ne face să avem o gândire nouă şi constructivă pentru păstrarea aurului verde şi pentru îndeplinirea obiectivelor care ne revin.

G.N.M. – C.R. Cluj se va implica în continuare pentru rezolvarea tuturor sesizărilor, indiferent dacă este vorba de poluarea apei, aerului, solului ori de distrugerea şi defrişarea fondului forestier, a păşunilor, a parcurilor şi a spaţiilor verzi.

Avem nevoie de implicarea fiecăruia pentru a avea un aer mai curat, fără poluare, aşa cum există în ţările nordice sau vestice.

PLEŞA VIOREL,
Comisar Regional G.N.M. – C.R. Cluj

Anul 2011 a fost declarat de Adunarea Generală a ONU – Anul Internaţional al Pădurilor. Scopul acţiunii este protecţia pădurilor, salvarea pădurilor care ne asigură apă, oxigen, aer curat şi care absorb cantităţi enorme de dioxid de carbon rezultat din activităţile economice, din care cele mai multe cu impact major asupra mediului. Salvarea pădurilor reprezintă o prioritate la nivel mondial, cu impact semnificativ pentru omenire, cum ar fi: dezvoltarea durabilă, stoparea încălzirii climatice, reducerea eroziunilor, reducerea sărăciei.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107, Comuna Surani, Judetul Prahova
CIF: 36349720; Email:director@infomediu.eu
Telefon: +40 720 88 28 55