Imprimă această pagină
Luni, 01 August 2011 00:21

Revista Infomediu Europa, implicată în organizarea celui mai mare târg internaţional de mediu din România —Romenvirotec 2011

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 80 de expozanţi provenind din China, Danemarca, Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, Slovacia şi Suedia au ales să îşi prezinte produsele şi serviciile în cadrul Romenvirotec, în timp ce România a fost reprezentată de companii din 19 judeţe.

Oficiali prezenţi la deschidere

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a fost cel care a tăiat panglica evenimentului, fiind însoţit de Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu - Silvian Ionescu, de Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu - Gheorghe Popescu şi de Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului - Iosif Nagy.

„Secolul XXI va fi un secol al mediului şi al investiţiilor de mediu, sau nu va fi deloc şi o spun cu toată răspunderea”, şi-a început ministrul Mediului discursul, făcând apel la oamenii de afaceri români sau străini de a pregăti proiecte în scopul obţinerii finanţării. Programele „Rabla”, „Casa Verde” sau cele legate de punerea la punct a sistemului integrat de management al deşeurilor au reprezentat principalele noutăţi aduse de ministrul Borbély în cadrul Romenvirotec 2011. Astfel, ediţia de anul acesta a programului „Rabla” va avea ca modificare faptul că şi instituţiile publice pot lua parte la program, în timp ce luna aprilie reprezintă startul programelor „Casa Verde” şi „Piste pentru Biciclişti”. În ceea ce priveşte sistemul de management integrat a deşeurilor, László Borbély consideră că este primordială punerea la punct a acestuia, în condiţiile în care potrivit ministrului, România ocupă ultima poziţie în Uniunea Europeană la capitolul valorificarea deşeurilor. Astfel, pentru atingerea acestui obiectiv, Ministerul Mediului şi Pădurilor va aloca până în 2015 suma totală de 1,2 miliarde de euro, iar potrivit estimărilor, peste 200.000 de locuri de muncă noi vor fi create, piaţa urmând să genereze venituri de peste un miliard de euro.

 

Conferinţa „Managementul deşeurilor - noutăţi în reglementările legislative la nivel naţional şi european”

Silvian Ionescu - Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Iosif Nagy - Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gabriel Aboş - Comisarul General Adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Trifon Belacurencu - Secretarul Comisiei pentru Administraţie Publică, Organizarea Teritoriului şi Protecţia Mediului din cadrul Senatului României, sau Simona Săceanu - Directorul Executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Bucureşti, sunt doar o parte din cei prezenţi la conferinţa pe tema managementului deşeurilor, organizată de Grupul de Presă REPORTER.

Având în vedere participanţii la conferinţă, autorităţi sau operatori în domeniul mediului, subiectele dezbătute au fost dintre cele mai diverse, dând naştere la soluţii sau idei pentru problemele considerate importante de către cele două părţi, legate fie de deşeurile provenind din ambalaje, de cele electrice şi electronice sau de cele periculoase.

În cadrul conferinţei, Grupul de Presă REPORTER, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu au lansat campania „EcoAtitudine = Responsabilitate, Informaţie, Acţiune”, ce se va desfăşura în judeţele Covasna, Harghita, Ilfov şi Bucureşti, având ca public ţintă elevii de şcoală generală.

În cadrul proiectului ce se va desfăşura în două etape, respectiv 15 martie - 15 iunie şi 15 septembrie - 1 decembrie vor participa 32 şcoli din 4 judeţe, copiii având ocazia de a lua parte la acţiuni de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, dar şi a deşeurilor electrice şi electronice. Totodată, în cadrul proiectului va fi realizată o broşură cu informaţii utile cu privire la modalităţile de colectare selectivă, dedicată elevilor claselor I-VIII. Campania se va încheia prin organizarea câte unui concurs la nivelul judeţelor Covasna şi Harghita, în timp ce elevii şcolilor din Bucureşti vor concura cu cei din judeţul Ilfov.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, susţinător activ al campaniei „Ofensiva VERDE Continuă”, pe care Grupul de Presă REPORTER a organizat-o în 2010, şi-a exprimat încrederea că şi acest nou proiect va înregistra succes nu doar în rândul elevilor participanţi ci şi în rândul familiilor şi profesorilor. Partenerii implicaţi în realizarea acestei campanii şi-au exprimat sprijinul pentru atingerea obiectivelor, punând la bătaie experienţa şi rezultatele înregistrate în cadrul proiectelor individuale.

 

Stand Infomediu Europa la Romenvirotec

Pentru al doilea an consecutiv, cei care au dorit să afle mai multe despre publicaţiile Infomediu Europa şi Reporter Economic au avut ocazia să stea de vorbă cu reprezentanţi ai revistelor la standul propriu. Deşi încântaţi de numărul de persoane care s-au oprit la standul nostru, interesate de mediu şi de iniţiativele noastre, pentru a lua pulsul evenimentului internaţional, am dorit să stăm de vorbă şi cu alţi expozanţi pentru a afla informaţii legate de participarea companiilor la târg.

 

Probabil cel mai original stand a fost realizat de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, denumit sugestiv Parcul Verde, acesta atrăgând numeroşi vizitatori. Potrivit ALPAB, toate speciile de plante aduse la Romenvirotec vor ajunge în parcurile din capitală, directorul instituţiei, Radu Popa declarând: „Mai mult decât oricând, suntem interesaţi ca aerul pe care îl respirăm şi locurile care ne înconjoară să fie cât mai curate. Este important să conştientizăm rolul pe care fiecare dintre noi trebuie şi poate să îl aibă în protejarea naturii şi a mediului înconjurător”.

Noul concept de parc ecologic industrial - Ecopark, a fost prezentat în cadrul standului Ecomaster prin simularea pe care specialiştii companiei au realizat-o. Potrivit Roxanei Ilie, Marketing Manager Ecomaster, „pe lângă copertină sau verdeaţă, am încercat să aducem în standul nostru şi zona de tratare”. Totodată, cei interesaţi de domeniul deşeurilor industriale, au putut afla de la reprezentanţii companiei diferite informaţii referitoare la colectarea, tratarea şi depozitarea acestui tip de deşeuri.

În zona deşeurilor periculoase o prezenţă constantă la astfel de manifestări internaţionale este compania Setcar S.A. Brăila. După cum ne-a spus Iulian Franga, Director General Setcar S.A. Brăila, „ca în fiecare an şi această ediţie a Romenvirotec a fost un bun prilej de a interacţiona atât cu colaboratori vechi cât şi cu viitori clienţi sau cu potenţiali parteneri străini”.

Implicată în organizarea târgului Romenvirotec, împreună cu Romexpo S.A., revista Infomediu Europa şi-a îndreptat atenţia şi către vizitatorii târgului, oferindu-le acestora ocazia să participe la „Tombola Vizitatorilor”. Astfel, în cea de-a patra zi a târgului a avut loc extragerea de către organizatori a 12 bilete câştigătoare aparţinând vizitatorilor expoziţiei internaţionale de tehnologii şi echipamente de protecţie a mediului, reciclare şi energii regenerabile.

Desfăşurată la mijlocul lunii martie, Romenvirotec 2011, expoziţia internaţională de tehnologii şi echipamente de protecţie a mediului, reciclare şi energii alternative, a reprezentat încă o dată punctul zero al întâlnirii dintre oamenii de afaceri, autorităţile centrale şi locale, presa de specialitate şi reprezentanţi ai societăţii civile. Aflată la cea de-a 18-a ediţie, manifestarea a fost organizată sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi a constat în conferinţe şi seminarii, în paralel cu expoziţia de echipamente şi tehnologii de mediu.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46