Imprimă această pagină
Miercuri, 13 Iulie 2011 03:38

Parcul eolian de la Cernavodă - în curând unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Sprijinirea proiectelor dedicate energiei regenerabile constituie una dintre priorităţile BERD. Parcul eolian de la Cernavodă va contribui în mod considerabil la mărirea capacităţii de generare a energiei eoliene din România şi la atingerea cotelor UE de energie regenerabilă,” a declarat Nandita Parshad, Director BERD pentru Energie.

Cernavodă I este operaţional generând deja 69 de megawaţi, iar Cernavodă II va fi pus în funcţiune în curând şi va genera alţi 69 de megawaţi. Capacitatea sa totală va reprezenta o pătrime din totalul capacităţii de generare a energiei eoliene din România.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor acorda un împrumut de 114,8 milioane de euro pentru cofinanţarea operaţiunilor de construcţie şi exploatare a parcurilor eoliene de 138 MW, Cernavodă I şi Cernavodă II.

BERD şi IFC acordă aceste împrumuturi companiei Cernavodă Power SA, al cărei acţionar majoritar este EDP Renováveis, a treia mare companie din lume din domeniul energiei eoliene. Astfel finanţarea operaţiunilor de construcţie şi exploatare a parcurilor eoliene constă în 57,4 milioane de euro din partea fiecăruia dintre cei doi finanţatori. Ambele instituţii vor reţine câte 42,2 milioane de euro în conturile proprii, fiecare sindicalizând câte 15,2 milioane de euro către un grup de bănci comerciale.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46