Imprimă această pagină
Miercuri, 13 Iulie 2011 03:07

Carbon Expo 2011 – întâlnirea marilor jucătorii de pe piaţa carbonului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 2.600 de vizitatori din 110 ţări s-au întâlnit în capitala catalană pentru a discuta starea actuală şi viitorul pieţei carbonului şi finanţarea în domeniul climei. Accentul a stat şi pe stabilirea de relaţii, întrucât târgul Carbon Expo a oferit ocazia a 220 de expozanţi să prezinte proiectele şi soluţiile tehnologice actanţilor principali de pe aceste pieţe.

Prioritare au fost apelurile expozanţilor la acţiuni solide şi semnalele guvernamentale clare pentru o schemă viitoare privind schimbările de mediu. Ţările participante au arătat că nu se află într-un impas, aşteptând un acord global, ci se dezvoltă continuu şi rapid prin iniţiative bazate pe pieţele locale. Au fost apreciate iniţiativele comerciale prezentate de ţări precum China, care a discutat despre noul său program pilot de a crea scheme de plafonare şi schimbare în patru oraşe şi două provincii. Aşa cum susţine Peter Zapfel, Şeful Coordonării de Politici din cadrul DG Clima la Comisia Europeană, „am privit spre vest – mai ales gândindu-ne la Statele Unite – pentru internaţionalizarea pieţei carbonului. Dar acum va trebui să privim spre est, la China şi Coreea de Sud."

Conferinţa Carbon Expo a pus în prim‑plan problemele importante de azi şi de mâine, cum ar fi faza a treia a EU ETS, aducând în discuţie şi sectoare noi, cum ar fi silvicultura şi folosirea solului, în sfera finanţării carbonului.

În afara atelierelor oficiale, expozanţii au fost gazdele a peste 50 de evenimente suplimentare, discutând proiecte specifice pentru ţările în curs de dezvoltare, provocări la implementarea proiectelor Mecanismului de Dezvoltare Curată, precum şi probleme ce vor apărea după anul 2013.

Raportul Băncii Mondiale privind Starea şi Tendinţele Pieţei Carbonului, lansat în prima zi a târgului, a arătat că valoarea pieţei globale s-a stabilizat la aproximativ 140 de miliarde de dolari. Proiectele noi de reducere a emisiilor ale ţărilor în curs de dezvoltare s-au redus considerabil, aşteptând cererea ce va reieşi din noile niveluri ale ţintelor de reducere a carbonului la nivel internaţional. Cu toate aceste, studiul anual de atitudine a pieţei elaborat de Asociaţia Comercială Internaţională privind Emisiile a arătat că numărul acestor proiecte va creşte în viitor.

Aşa cum a reieşit clar din comentariile făcute la discuţiile de la masa rotundă, este imperios necesară acţiunea guvernelor. „Logica simplă va asigura jucarea unui rol major al pieţei carbonului în viitor", a spus Andrew Steer, trimisul special al Băncii Mondiale pe probleme de Schimbări Climatice. „Astăzi, prin reducerea costului de găsire de soluţii care protejează clima, piaţa carbonului încurajează deja antreprenoriatul, promovând tehnologii noi şi având mai ales succes în lupta împotriva schimbărilor climatice". Acestea au fost reluate de Secretarul de stat spaniol pentru Schimbarea Climei, Teresa Ribera: „În 2010, la nivel mondial s-a stabilit un nou record privind emisiile de gaze cu efect de seră. Ajungem la limita a ceea ce se poate tolera. Guvernele trebuie să impună regulile, dar avem nevoie şi de părţi implicate la nivel social şi economic care să fie dispuse să acţioneze. Trebuie să mergem mai departe şi să rezolvăm problemele care până acum nu au fost prioritare, cum ar fi dezvoltarea unui cadru de lucru financiar internaţional prin care să se lupte împotriva schimbărilor de climă".

Succesului târgului Carbon Expo de anul acesta arată că piaţa vrea să-şi continue activitatea în Europa, dar e nerăbdătoare să se extindă peste tot în lume. Mediul de afaceri ştie că un preţ pe carbon este cea mai eficientă modalitate economică de a se reduce emisiile. Dar acelaşi mediu de afaceri a obosit de atâtea semnale confuze din partea sistemului ONU, care creează nesiguranţă şi înăbuşă investiţia transformatoare a soluţiilor cu conţinut redus de carbon de care lumea are atâta nevoie.

La un an după ce emisiile au atins cel mai mare nivel, participanţii au fost de acord cu necesitatea colaborării dintre guverne şi sectorul privat pentru a trece schimbările de climă în capul listei de priorităţi mondiale. „Graţie gazdelor noastre, Carbon Expo a devenit evenimentul principal la care participă actanţii de pe piaţa carbonului şi cel mai bun loc de a întâlni parteneri. Este al cincilea an când particip şi observ din nou că sectoarele public şi privat au multe lucruri în comun. Cu toţii simţim nevoia să accelerăm nivelul de micşorare a schimbărilor de mediu şi cerem politici clare şi active de calitate superioară pentru a putea prezenta lumii că finanţarea carbonului este un mod sigur şi eficient de a aborda problema schimbărilor de mediu", a spus Hervé Allègre, Director General de Investiţii la CDC Climat.

Chiar dacă majoritatea discuţiilor s-au axat pe economiile din Europa şi cele emergente, s-au dezbătut şi probleme precum neimplicarea conducerii Statelor Unite şi lipsa schemei federale de plafonare şi schimbare. A fost clar că iniţiativele de micşorare la nivel de stat, cum este cazul Californiei, sunt văzute ca un semnal pozitiv într-un peisaj mai degrabă dezolant. Discutând efectele acestor iniţiative statale asupra companiilor din Statele Unite, Steve Starbuck de la Ernst and Young a spus că „această fragmentare a pieţei nu este eficientă pentru schimbarea comportamentelor economiei globale a SUA. Lipsa implicării guvernului federal al SUA e posibil să nu dea siguranţa de care are nevoia SUA corporatistă".

Barcelona a reprezentat o scenă nemaipomenită pentru un eveniment cum este Carbon Expo.  Agustín Cordón, CEO al Fira Barcelona, a subliniat în acest sens că „atenţia şi grija noastră pentru mediu, precum şi tradiţia noastră de a construi punţi către alte ţări şi culturi creează o platformă internaţională perfectă de unde se pot alege actanţii majori de pe piaţa carbonului".

Aşteptăm cu nerăbdare următoare ediţie a târgului Carbon Expo care va avea loc la Köln, Germania, între 30 mai şi 1 iunie 2012.

A opta ediţie a CARBON EXPO – Global Carbon Market Fair & Conference a atras mii de participanţi atât la târgul propriu-zis, cât şi la conferinţa organizată cu prilejul evenimentului. În acest an Carbon Expo s-a desfăşurat la Montjuïc, Fira Barcelona, în perioada 1- 3 iunie. În calitate membru al European Environmental Press (EEP), revista Infomediu Europa a fost partener media al evenimentului, având astfel ocazia să vizităm zona expoziţională, să participăm în calitate de auditori la conferinţe şi să luăm pulsul pieţei emisiilor de dioxid de carbon.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46