• Iremcon Webbanner
Vineri, 27 Noiembrie 2015 14:07

Dovezile științifice din spatele scandalului Volkswagen

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producătorul auto german a recunoscut că se face vinovat de instalarea la bordul a circa 11 miloane de automobile a unui software ilegal prin care a obţinut în mod fraudulos „note de trecere” privind emisiile poluante. Dincolo de criza de imagine a Volkswagen Group, cu vaste implicaţii economice şi politice, se ridică întrebări despre veridicitatea testelor care certifică emisiile poluante ale autovehiculelor şi despre cât de sinceră este industria auto când promite să devină mai prietenoasă cu mediul.

Departe de a se fi lămurit deplin în urma demisiei CEO-ului Martin Winterkorn, la 23 septembrie, criza prin care trece Volkswagen Group rivalizează la titlul de „ştirea anului” cu alte subiecte fierbinţi. O ştire de fapt divers, publicată de The Daily Mail, relevă impactul scandalului generat de încălcarea unor norme de mediu: Leonardo DiCaprio şi studiorile Paramount Pictures au achiziţionat drepturile de ecranizare a unei cărţi pe tema „Dieselgate” mai înainte ca aceasta să fi fost scrisă şi publicată.

La mijlocul lunii octombrie 2015, Volkswagen Group era pasibilă de o amendă de 18 miliarde de dolari în SUA, se confrunta cu pierderi de 33 de miliarde de euro pe bursele lumii şi se pregătea de cheltuirea a 6,5 miliarde de euro pentru a chema în service toate cele 11 milioane de autovehicule „culpabile”. De-a lungul anului 2016, software-ul prin care au fost măsluite rezultatele ce atestau respectarea normelor privind emisiile poluante va fi dezactivat.

Pe baza încrederii primite de la zeci de milioane de clienţi, compania germană s-a aflat, decenii la rând, într-o competiţie strânsă cu Toyota pentru locurile 1 și 2 în topul producătorilor auto mondiali. În următoarele luni, evoluţia vânzărilor Volkswagen va atesta dacă şi în ce măsură recunoaşterea vinovăţiei a atras „iertarea” clienţilor.

Până atunci, revista Nature atrage atenţia asupra chestiunii esenţiale care a declanşat scandalul: problemele legate de poluare ale motoarelor diesel. În 2014, în cadrul unui studiu efectuat la West Virginia University (WVU), a fost descoperit că modelele Volkswagen Jetta și Passat elimină „noxe” - dioxid de azot şi oxid nitric (prescurtate NOx) – în cantităţi de 10 până la 35-40 de ori mai mari decât normele admise în SUA.

Cercetătorii de la WVU nu se aşteptau la surprize neplăcute privind nerespectarea normelor, dar studiul lor s-a dovedit mai scrupulos decât alte demersuri similare. Echipa de cercetare crease echipamente care permiteau măsurarea nivelului noxelor şi în cazul maşinilor în mişcare, nu doar în condiţii de laborator. Pe mai multe tipuri de drumuri – şi mai ales în pantă şi la accelerări bruşte – volumul de noxe eliminate creştea substanţial faţă de datele din laborator.

Material realizat de Bogdan Munteanu, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Click aici pentru a citi continuarea materialului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: